Къде го прочете това със 7-те килограма? Според мене са не повече от 2-3 килограма (20-30 рамки по max. 100 гр)..
Къде го прочете това със 7-те килограма? Според мене са не повече от 2-3 килограма (20-30 рамки по max. 100 гр)..
В "старите" учебници по пчеларство го пише, но има и пояснение, че това е при оптимални условия, т.е.т. поне 6-7 месеца да имат непрекъснати источници на прашец и нектар, което на практика няма как да се получи, или поне е доста сложно. Имаше някакви изследвания, че при липса на прашец, за восъкоотделяне им е необходимо три пъти по-голямо количество нектар(захар) в сравнение с наличието на прашец, или какво излиза, че наличието на прашец е необходимо за восъкоотделянето.
Въпрос към колегата сашо 38 - можеш ли да ми кажеш 7кг восък, приблизително колко новоизградени ДБ пити са(може и в ЛР или във фарар да ми отговориш - което ти е по-лесно)?!?
Мога да ти отговоря,но не ме изпитвай.Нямам почти никакъв опит,просто съм прочел няколко книги.От тази година имам две юнски отводки с тазгодишни белязани майки.Купих ги на по четири рамки ЛР.До септември,изградиха по два десетрамкови корпуса,като разбира се хранилката не изсъхваше по съвет на продавача.Новоизградените многокорпусни пити,би трябвало да тежат по около 120-130 гр.,съдейки по прочетената литература.Това е горе долу по около 3 кг. на отводка,но изваждайки купените основи от теглото,слизат наполовина.И като новобранец,бях поставил хранилката директно върху рамките,без покривна табла и отидох на море 15-тина дена.Като се върнах и отворих капаците/с голяма мъка/,около хранилката пчелите бяха изградили плътни редици пити с мед,като далаци,които бяха свързали с рамките,запълвайки празното пространство.Наложи се да го махна и не им го върнах,но там имаше поне по 200 г. восък.Обяснявам ти всичко това,защото събрано заедно плюс някои изрязани мостове между питите,една отводка на 4 рамки спокойно достигна около 2 кг.до зазимяването,при положение,че е изтървала основния цъфтеж на сезона.Ами тогава едно нормално развито семейство,при подмяна на стари пити и използване на строителна рамка, защо да не достигне 7 килограма?!?
Представи си 7 килограма изхвърлени люспи восък пред кошера ........ Според мене става въпрос за преписване на автори един от друг, без да се направи реална проверка. Аз всъщност тази година правих такава проверка, защото съм в остър дефицит на неизградени рамки и тази година масово изнудвах семействата си да градят. Ами по 20 изградени пити видях, но по 70 не съм видял - та това ще си е направо чудо, ако се случи поне в един кошер.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))