Само на питите с пило ли? Ако разпечата и други без пило какво ште стане има ли проблем за качването им тогава?Първоначално публикувано от Angel_A
Само на питите с пило ли? Ако разпечата и други без пило какво ште стане има ли проблем за качването им тогава?Първоначално публикувано от Angel_A
Angel_A - имах в предвид,че нямаме по-ранна паша от рапицата,уви овошките са ни много малко,а и често сезона не им позволява да се развиват.
Но така е ясно,защо нямам подобни случаи - наистина чувал съм дори,че има хора вадят някакво нищожно (дето се вика колкото да го опиташ),но все пак количество мед от овошки.
И наистина логиката е,че може да се случат проблеми със усвояването на магазините от пчелите - сега както казах нямам опит,та според мен е по-подходящо да даде съвет човек практикуващ във такива региони.Но според мен тогава говорим изцяло за пчеларска грешка - видиш ли,че носят нектар,че запълват питите,задължително независимо от силата на семейството,количеството пчели и броя на наснесените пити,трябва да се разширява,а ако е толкова силно семейството,че вече да е запълнило плодника в този период,нищо няма да му навреди добавянето на един магазин.
Хората често се заблуждават и чакат пчелата да прелее и тогава слагат магазин - обаче ако има приток на нектар,разборния кошер за това му се казва разборен,защото създава условия на пчелите,при които да складират нектара в страни от пилото.Тикай магазина,няма значение,че няма да го запълнят и че няма да вадиш мед - има ли приток на нектар,или пити в плодника,или както казах,ако е запълнен магазин,ако става на въпрос във рапицата не всички семейства са ми запълнили плодника,но магазин задължително,инак долу става манджа с грозде.
п.п.и един съвет към колегите във подобни региони - аз ако имах такива условия,щях вече сериозно да се замисля,за силно,устремно ранно-пролетно развитие,тогава примерно метода със сухата захар придобива вече някакъв смисъл.
"Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов
Тук си много прав колега, че е пчеларска грешка и аз я отчитам като такава, но има и независещи от нас причини които ни принуждават да правим грешки. Примери много (голяма част лични):Първоначално публикувано от kando
1. Съботно-неделен пчелар.
2. ДБ метод на пчеларстване се разширява първо плодника, а след това магазина.
3. При пчеларствуване в по-високи райони при по-голямо разширение рискуваш цялата пчеларска година или същото се получава и при закъсняло разширение.
4. И т.н.и т.н Просто причините са много и почти винаги е пчеларска грешка.
Но такъв е живота, човек се учи от грешките си и се стреми да не ги повтаря. Успех на всички.
Вдъхновяват ме позитивните хора от които съм заобиколен.
Колега,Първоначално публикувано от ledenia123
Идеята е, че когато разпечаташ меда над пилото пчелите не го запечатват отново, а го местят на друго място след това майката осеменява вече почистените килийки (за да запази компактноста на пилото), а вече осеменени те няма как да бъдат запълнени с мед. От друга страна пчелите се стремят да направят меден венец над пилото и поради малкото място над него се качват и складират мед в магазина. Успех.
Вдъхновяват ме позитивните хора от които съм заобиколен.
Само,че при ДБ няма такова правило!!!(или може би ти точно това отчиташ,че не те разбрах добре?)
Както и да е - въпроса е хората,които често им се получава в практиката този кусур,да търсят,да мислят,да се оглеждат,къде е причината,защо се получава това и т.н.,а не да се пита постоянно,какво да направят аджеба,след като имат проблема налице т.е.хватката не е да се решава проблем,а да не се стига до него.
"Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов
Проблеми с качването в магазина не съм имал, но тази година постъпих по различен начин. Рано пролетта при всеки преглед разпечатвах медения венец над пилото.Правех го постепенно и методично, докато достигнах 7-8 пити покрити изцяло с пило. Като започна да цъфти рапицата времето бе студено но поставих магазините за да разширя семействата.Нямаше градеж и принос на нектар, но почистиха питите и носеха прашец. Когато започна приноса на нектар поставих втори магазин и по средата в него качих 2 пити с незапечатено пило и В.О.,като него също допълних с магазинни пити. В плодника поставих стр. рамка и В.О. Постепенно добавях и качвах пити в магазините,като бройката достигна до 4-5. Със засилването на приноса на нектар пчелите запълваха плодника с мед, но майката продължи да снася в качените пити и в кошера имаше по 6-7 пити пило. След прецъфтяване на рапицата използвах плодниковите пити качени в магазините за направа на отводки.Естествено това е оказало влияние на добития мед от рапица, но това вече е избор на пчеларя и зависи от неговите приоритети.
Ефекта на тълпенето долу се получава заради инстинкта на пчелите да разполагат хранителните запаси над пилото, както и заради високата рамка на ДБ, която позволява образуването на по-дебели венци мед. Има и други предпоставки, като времето, силата на семейството, някои расови характеристики на пчелите... Но всеки път да казваме пчеларска грешка, не е реално. Точно като тикаме магазина, нещата вместо да се оправят биха се задълбочили и долу наистина става манджа с грозде.Първоначално публикувано от kando
Преодоляване на медните венци при корпусните системи кошери се осъществява при честа ротация на корпусите. При други системи - по друг начин. При ДБ - като разпечатваме тези венци и принуждавайки по този начин пчелите да пренасят меда.
И какви проблеми евентуално биха се получили,ако се сложи магазин?
п.п.и меда от тези венци,които ще разпечатаме къде ще го пренесат тогава пчелите?
(и м/у другото при ранно пролетния нектар/мед,очаквам малко по-различно да се получава със запечатката,но да речем този въпрос ще го оставим настрана)
Ха, сети се де!
Ааааа аз вече съм се презастраховал - казах вече,такива проблеми в моя район нямам нито аз,нито някой от колегите,та практиката ми е непозната и за това карам само на вероятности и логика т.е.наистина те питам,а не споря ....... (все още :D)
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))