Angel_A - имах в предвид,че нямаме по-ранна паша от рапицата,уви овошките са ни много малко,а и често сезона не им позволява да се развиват.

Но така е ясно,защо нямам подобни случаи - наистина чувал съм дори,че има хора вадят някакво нищожно (дето се вика колкото да го опиташ),но все пак количество мед от овошки.
И наистина логиката е,че може да се случат проблеми със усвояването на магазините от пчелите - сега както казах нямам опит,та според мен е по-подходящо да даде съвет човек практикуващ във такива региони.Но според мен тогава говорим изцяло за пчеларска грешка - видиш ли,че носят нектар,че запълват питите,задължително независимо от силата на семейството,количеството пчели и броя на наснесените пити,трябва да се разширява,а ако е толкова силно семейството,че вече да е запълнило плодника в този период,нищо няма да му навреди добавянето на един магазин.

Хората често се заблуждават и чакат пчелата да прелее и тогава слагат магазин - обаче ако има приток на нектар,разборния кошер за това му се казва разборен,защото създава условия на пчелите,при които да складират нектара в страни от пилото.Тикай магазина,няма значение,че няма да го запълнят и че няма да вадиш мед - има ли приток на нектар,или пити в плодника,или както казах,ако е запълнен магазин,ако става на въпрос във рапицата не всички семейства са ми запълнили плодника,но магазин задължително,инак долу става манджа с грозде.

п.п.и един съвет към колегите във подобни региони - аз ако имах такива условия,щях вече сериозно да се замисля,за силно,устремно ранно-пролетно развитие,тогава примерно метода със сухата захар придобива вече някакъв смисъл.