Г-н Павлов, навярно знаете, че измервайки кубиталния индекс, дискодиалния шифт и коремните тергити, може да се прецени с известна точност единствено принадлежността на дадена пчела към определена географска раса, но не и към дадена географски екотип или линия. Навярно също знаете, че в научните среди, често експериментите и изследванията се задават по начин, че да се постигне резултат в предварително зададената посока. Ето защо е толкова важно в научната публикация да бъдат описани методите за провеждане на експеримента ( може да бъдат прочетени от всеки и съответно тях да се прецени изводите валидни ли са или не). Ако зависеше от мен, аз лично бих направил мтДНК анализ и бих определил степента на интрогресия - така се разкрива родословието на дадената пчела и няма шанс нещо да остане скрито-покрито.

Ако успея някой ден да открия автентична българска пчела (дори и да е леко метизирана), от това бих имал най-голяма полза АЗ, защото Карниката на мен ми е напълно безполезна.

Между другото, навярно сте забелязали, окосмяването при пчелите на снимките и че то е прекалено сивкаво.

Весели празници
Дони

http://apihappy.fr/biologie-et-evolu...s-moleculaires