Тази тема не съм я видял по-рано. Миналата есен правих едни сметки и мислех да ги споделям в темата за математика в кошера, но ме домързя защото имаше много да ги описвам нещата. То и сега ме мързи. От двете формули за акумулиране на пчели и пило в кошера излязоха 2 зависимости. И макар, че може по моите формули да се сметне колко пило и колко пчели ще има след точно определени дни в кошера, на практика за малки и много големи периоди не ни интересува.
Формулите ги проверих на пролет на практика и бяха учудващо точни. Няма да ги обяснявам с подробности защото едва ли ще мога да ги обясня точно. Накратко се взема, че продължителността на живота на пчелата е 30 дена на пролет и че пилото излиза след 20 дена.
Взема се и предвид, че в кошера има достатъчно място за снасяне на майката.
Зависимостите са:
1. На всеки 20 дена пилото в кошера се удвоява. На всеки 30 дена пилото в кошера се утроява.
2. Броя на пчелите в кошера след 30 дена е равен на 1.5*броя на пилото в момента.
На практика на пролет при добро време някои кошери леко изпреварваха тези параметри. Като цяло реших, че ако има кошери които изостават от тези формули или майката е за смяна или кошера боледува и пчелата живее по-малко от 30 дена. Такъв кошер се оправя своевременно!
Ако кошера изпреварва формулите, значи пчелата живее повече от 30 дена и колкото повече се изпреварват формулите толкова по здраво е семейството.
По тези формули изчислих и колко трябва да е силно минимум семейството към 1 март за да хване първата паша при мен кориандъра на 1 юни. Ако не се лъжа се получаваше нещо от сорта на 2000 килийки пило и 4 рамки пчели.
Матеев кажи по твоя модел дали съвпадат сметките.
Винаги може по-добре.
Именно и затова си обобщих резултатите за 20 и 30 дена и само с един поглед се смята как върви тренда и дали кошера изостава или върви по план през 30 дена.
Между другото всяко отваряне на кошера му коства минимум два дена и половина за да си възстанови параметрите на влага и температура. Мога да ви го докажа нагледно. Така, че който отваря кошер през 3 дена буквално си скапва пчелите.
Винаги може по-добре.
Ха, ха. Значи аз добре правя, като седна по диагонал на пчелина ( за да ги виждам по добре) и им се радвам, без да ровя като мечка из тях. Хем те спокойни, хем на мен ми е кеф.
Да. Забравих. И пари не кихам за излишни неща. Само вчера едни загубих, но то е за акъл.Да не работиш с кой да е.
Ето как изглеждат два прехода:
- от 1200 към 1900 яйца на ден
- от 1700 към 1900 яйца на ден
И в двата случая майката се сменя в ден 1, прехода започва в ден 21 и завършва в ден 63. Именно затова аз обявих, че вероятно при пчелите съществува ЗАКОН ЗА 2-та МЕСЕЦА. Надолу ще ви покажа и по-сложни комбинации, с по-големи или по-малкии промени, и винаги пълният ефект от всяка една промяна настъпва някъде около 60-тия ден.
![]()
Майката може да снесе и 10000 яйца, но пчелите ще отгледат много по-малко и още по-малко ще оцелеят.
Вижте фиг. 2. Пчелите живеят по-малко, ако трябва да отглеждат повече пило. Това е до втория цикъл, а след това всичко си идва на мястото. Не, че не съм го пускал това, но просто го припомням.
Вижте как майката прави пик и след това пада снасянето. Едни 500 пчели могат да променят всичко. Новата майка гледа да снесе максимум яйца и след това си дава "полупочивка".
Можем ли да вкараме корекция в модела? Може би е по-добре да вкарваме първо началната популация и след това по нея да се водим. Истината е между снесеното от майката и отгледаното от пчелите.
Както казах(преди 1-2-3 дни) и на мен ми се иска линейни сметка, но защо да ми е лесно
295-Harbo--Effect of Brood.pdf
159-Harbo--Effect of Population Size on Brood Production.pdf
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Ами че точно това беше шокиращо и за мене. Ще ви дам модела сами да проверите формулите, но първо искам да обясня как точно смятам.
За да разберете концепцията, първо трябва да разберете че в един кошер ако не се променя броя на снасяните яйца, рано или късно настъпва ДИНАМИЧНО РАВНОВЕСИЕ. Тоест колкото яйца снесе майката за един ден, точно толкова стари пчели умират в този ден. При това положение общият брой на пчелите в семейството се запазва постоянен и именно това състояние аз наричам ДИНАМИЧНО РАВНОВЕСИЕ - равенство на ражданията и смъртните случаи.
Общият брой на пчелите при настъпване на динамично равновесие зависи от броя на ежедневно снасяните яйца и от средната продължителност на живота. Например ако една стара майка снася средно по 1200 яйца на ден, динамичното равновесие настъпва на ниво около 38 000 пчели. Това ще го видите като ви дам модела. Каквото и да правите с тази майка, вие нямате шанс да увеличите пчелите в кошера повече от 38 000, освен ако не смените майката или ако не опитате да я изнудвате със сироп с кобалт.
Ако я смените тази майка с нова млада майка с потенциал от 1900 яйца на ден, тази майка вече ще е в състояние да поддържа динамично равновесие от 60 000 пчели. Прехода от едното към другото динамично равновесие ще трае точно 2 месеца (63 дена) и няма никакво значение дали правите преход от 1200 към 1900 или от 1800 към 1900 - прехода ВИНАГИ Е ДВА МЕСЕЦА.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))