Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 17 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 170
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    Здравейте колеги бях обещал да пиша за моята система на работа, но като почнах стана доста дълго и затова написах тази статия.
    http://pcheli.bg/dvusemejno-dvumajch...jstva-chast-1/ нека раздвижим малко тази тема. Всичко описано там е приложено и работи на 100%. Някой ако има въпроси може да ги зададе и да ги дикутираме.
    Когато правиш отводките в горния корпус и поставяш маточник там входовете на горните корпуси на съюата посока като долната прелка ли са или на обратно?
    По какво се ориентираш кога да започнеш даването на сиропа? Направи ми впечатление, че го почваш още февруари и то доста рядък.
    Предполагам, че пчеларстваш някъде съвсем близо да мен, ако искаш дай на лични някакви координати за да се запознаем лично.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Входовете на корпусите с отводките са в същата посока като на семейството. В началото ги обръщах но после установих че няма смисъл. Майките се оплождат без проблем, дори повечето ми кошери са боядисани с лак на водна основа(почти еднакви на цвят).
    За началото на подхранването се ориентирам основно от началото на цъвтежа на рапицата и есественно от времето. Другото на лични.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Хм, преди години си говорехме с един момък. За строителство, технологии и други работи. Та той ми каза, че едно нещо е добро, когато е издържало проверката на времето. Не го очаквах и може би затова мълчах половин час после. Та и сега, като прочетох тази любопитна статия, мълчах половин час, ама да си задам някои от въпросите.
    Методът Христов, от колко години се практикува? С колко кошера, или пък направо с какъв % кошери от 250те кошера в пчелина? Приемаме, че на акацията "и пчелите, и Пчеларят ликуват", /така се изразяваше една уважавана колежка тук във форума преди години/, но да допуснем, че Началникът реши да се лигави с нас. Има ли при "методът Христов" предвидени компенсаторни механизми и ако да, какви? Последно питане засега, първата част на статията е с подзаглавие "Различното". Кое е различно и от кое? Благодаря.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Хм, преди години си говорехме с един момък. За строителство, технологии и други работи. Та той ми каза, че едно нещо е добро, когато е издържало проверката на времето. Не го очаквах и може би затова мълчах половин час после. Та и сега, като прочетох тази любопитна статия, мълчах половин час, ама да си задам някои от въпросите.
    Методът Христов, от колко години се практикува? С колко кошера, или пък направо с какъв % кошери от 250те кошера в пчелина? Приемаме, че на акацията "и пчелите, и Пчеларят ликуват", /така се изразяваше една уважавана колежка тук във форума преди години/, но да допуснем, че Началникът реши да се лигави с нас. Има ли при "методът Христов" предвидени компенсаторни механизми и ако да, какви? Последно питане засега, първата част на статията е с подзаглавие "Различното". Кое е различно и от кое? Благодаря.
    От 4-5 години се занимавам с двумайчини семейства, а по този метод от 2години. Постоянно (ежегодно) го подобрявам и доработвам. Миналата година около 80% от семействата бяха двусемейни и от 100 станаха 250 без това да се отрази на медодобива. Тази година са около 60%. Няма проблем да се работи по този начин с всичките семейства, има само една малко по-трудоемка операция: разрояването. Точно и това е механизма против роене, ако имаш по-добра идея сподели. На последният ти въпрос, начина по-който работя е различен от масово практикувано. Аз бих те попитал, кое е общото?

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Мисля,че съм споделял и преди скромния си опит с двумайчини семейства.
    Начинът на работа ми беше много подобен да описания в статията. Изводите ми са:
    За да има успех този метод на работа, трябва пашата да е постоянна и силна, защото в първия момент на "скучаене" по-лошата майка изчезва и започва самосмяна ту горе ту долу. И на второ място - хамалогията е голяма. Не знам колегата как се справя с 250 кошера и доста повече семейства макар и само 80-120 двусемейни.
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Колеги ,точно заради хамалогията съм си мислил: няма ли да е по-лесно използуването на помощно семейство.Примерно подсилваме основното със запечатано пило и в точния момент ,обединяваме летящите пчели.Единствено ще имаме един капак и дъно в повече.Ако някой работи така ,моля да сподели резултати.

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Колеги ,точно заради хамалогията съм си мислил: няма ли да е по-лесно използуването на помощно семейство.Примерно подсилваме основното със запечатано пило и в точния момент ,обединяваме летящите пчели.Единствено ще имаме един капак и дъно в повече.Ако някой работи така ,моля да сподели резултати.
    Така мислех да работя тази година, но не можах заради времето.
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Ами, jorors, аз всъщност съм възхитен, че за 4 години във форума ти си вторият или третият човек който споделя че работи с голяма бройка двумайчини ЛР повече от една година. Няма как да не се радвам, че си на път да намериш най-доброто за себе си. Успех ти желая и дълги години работа с двумайчини или двусемейни кошери.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Автор
    Регистриран
    16.04.2013
    Пчеларски район
    Хасково
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    Здравейте колеги бях обещал да пиша за моята система на работа, но като почнах стана доста дълго и затова написах тази статия.
    http://pcheli.bg/dvusemejno-dvumajch...jstva-chast-1/ нека раздвижим малко тази тема. Всичко описано там е приложено и работи на 100%. Някой ако има въпроси може да ги зададе и да ги дикутираме.
    Здравей, в статията пише, че използваш 7см. надставки. Можели да обясниш по - подробно употребата им!

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от kacone Виж публикацията
    Здравей, в статията пише, че използваш 7см. надставки. Можели да обясниш по - подробно употребата им!
    Направих ги когато преминавах от Дадан-блат към многокоркусен(рутов). Сега ги използвам за подхранване основно на основните семейства над, които има отводка. Как точно? Описвал съм го в форума, с помоща на черни торби (20-35л) за боклук. Има клипче от един руснак и него съм качвал.
    Някой ако му е интересно, задавайте ТОЧНИ въпроси.

Страница 6 от 17 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •