Аз мога да дам малко различна информация.
Семейство с 15-18 ДБ мед, пукаше се по шевовете с пчели, а сега е с една шепа. Същото е хранено най-малко или практически незначително, с млада майка и изобщо не съм имал и грам съмнение, че ще оцелее.
Няма влага и мухъл и има идеалните условия, но това е резултата. Не мога да видя друго обяснение освен болест. Може и ген да е причината, но е много малко вероятно.
Напук на логиката, най-слабото семейство сега е на 4-5 междурамия. Нямам идея как го направи този номер, но ме хвърли в шах, а бях с идеята, че семейството ще е умряло и ще прибирам кошера.
Хранените до отказ семейства са най-добре и имат най-малко подмор, като едно чак го отворих да видя какво става вътре. Пред кошера имаше 10-20 умрели пчели, а вътре г*з до г*з, но нямаше масово облитане, а само по 1-2 пчели.
За мен стана ясно, че най-важното е храненето до отказ и после ако е възможно да се справя с болестите, но това не е толкова лесно. Запушването на майката явно им помага, ако изобщо такова може да се случи.
Друго интересно Пуснаха скаутите и обикалят около пчелина и се забелязва, че едни кошери (сестри) пращат скаути. До 1-2 седмици трябва да цъфнат първите цветя, а сега са на 1-2 см над земята.
Умрели семейства нямам, а горното "силно" има майка и ще го видим дали ще изкара зимата.