Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 17 от 24 ПърваПърва ... 71516171819 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 161 до 170 от общо 236
    VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Oregon Виж публикацията
    Семейството имаше най-много пило от всички останали, плодника не е бил задръстен, магазините ги държах до 20ти август, точно поради тази причина, да не задръстват майката.
    Не става дума за едно, а 3 семейства. Точно тези, които не съм стеснил, в момента дъната им са почернели от умрели пчели..
    Не съм им редил блодниците, бях оставил това на тях.. Пробвах по-лесен начин за подготовка за зимата, с цел по-малко работа при по-голям брой кошери. Ефекта изобщо не ми хареса, за това мисля скоро да не експериментирам и да си ги стеснявам.
    Всеки би трябвало да прецени при какви климатични условия се намира пчелина му. Оттук и как да подходи към зазимяване. При моите условия аз мога да си го позволя този лукс и затова казах и преди, че аз не ги стеснявам. Но в места където температурите драстично спадат, това е немислимо. Който е казал, че пчели не умират от студ си мисля, че това е несериозно. Някои ще кажат, че трябва да им се оставят и големи количества мед - и това е несериозно. Големите количества мед също водят до голяма смъртност на семействата и защо? Това го пише в доста книги надълго и нашироко. Но пак казвам, че семействата са в това положение от ''прекалена експлоатация" както казва един наш уважаван колега, но тази експлоатация е несъзнателна от страна на пчеларя. Гледайки доброто развитие дори се е радвал на развитието, а и на добивите в последствие, но ни най - малко си е давал сметка, че това ще доведе до днешното му питане: ама защо? Понякога пресиленото стимулиране води до точно ей тези същите симптоми, но ние виждайки, че семейството се развива добре тъпчем с все повече стимуланти. Слагаме все по плодовити майки (елитни, племенни и т.н. глупости на производителите за повече кеш ), което води до същото. Според мен не са необходими чак такива екстремални методи за да се постигат резултати, които са неприсъщи в природата. Това вече е лакомия, а тя както винаги не води до добър край. А и то се вижда. Няма безграничност.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Но в места където температурите драстично спадат, това е немислимо. Който е казал, че пчели не умират от студ си мисля, че това е несериозно.
    Пчелите не умират от студ - умират от болести,влага,глад и др. но никога от студ.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Пчелите не умират от студ - умират от болести,влага,глад и др. но никога от студ.
    И аз съм на това мнение, пчелното кълбо е перфектният организъм.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    И аз съм на това мнение, пчелното кълбо е перфектният организъм.
    Умират от болести - лекувайте ги.
    Умират от влага - изолирайте я.
    Умират от глад - хранете ги или най - малкото - не им вземайте всичкия мед.
    Моите умират от студ и затова аз ги ЗАЗИМЯВАМ, както е редно и не се оплаквам.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Хайде още един тъп въпрос: като не умират от студ ,защо руснаците ги прибират през зимата на топло?Не се заяждам -наистина незнам.

Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Пчеларски район
    асеновград
    И аз имам едно питане. Защо пчелите са умрели от глад като съседните на кълбото рамки са пълни с мед.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Хайде още един тъп въпрос: като не умират от студ ,защо руснаците ги прибират през зимата на топло?Не се заяждам -наистина незнам.
    Зимата при руснаците е по дълга и венецът от мед е недостатъчен и гладът е проблема също и облитането през зимата,сезона е по къс и целят по голяма ефективност ........достатъчно ли е.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от vencii Виж публикацията
    И аз имам едно питане. Защо пчелите са умрели от глад като съседните на кълбото рамки са пълни с мед.
    Защото при голям студ пчелите не отиват настрани ,а само на горе и затова питката е вид застраховка.

Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Пчеларски район
    асеновград
    Значи студът е причината за смърта.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от vencii Виж публикацията
    Значи студът е причината за смърта.
    Причината е пчеларя защото не се е погрижил да предотврати загубата.

Страница 17 от 24 ПърваПърва ... 71516171819 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •