Еми който иска да знае как да се предпази от CCD, трябва да седне и да се образова, щото гледането на пчелите по начина, който са ги гледали "баща ми и дядо ми преди мен" явно вече не си върши работата както преди.
В единия случай, след като човек си направи труда да прочете първите си 1500 страници и да се запознае с основните неща и придобие увереност, че вече знае причините за CCD и има представа как да го предотврати, трябва да продължи да отделя време за да се запознава с още толкова страници на година. Промяната на един или два метода, а начина на пчеларстване да си остане на практика същият, не е достатъчна. Нужна е промяна на парадигмата.
По другия начин, не е нужно човек да е прочел и едно изречение от някой пчеларски вестник и може да продължи да си пчеларства както си знае, но трябва да се примири с факта, че горе-долу на всеки 10 години може да претърпява масова смъртност. Няма да знае какво я причинава (или поне не веднага), къде е сгрешил и какво би могъл да направи. "Има години в които има много мед, има и лоши години, има и много ройливи години, има и години с масова смъртност - така стоят нещата, и нищо не може да се направи по въпроса." И както повечето пчелари като него - ще тръгне да се оплаква по институциите и все ще се намери кой да е виновен (заслужено или незаслужено) за проблемите му.
Истината често не е лицеприятна за никого, но това не трябва да става причина да си крием главата в пясъка.

Цитат