Аз също не съм стеснявал никога и никога не съм имал проблем.
Аз също не съм стеснявал никога и никога не съм имал проблем.
5-та година гледам пчели и до сега нямам жерти, но винаги съм стеснявал. Преди зазимяването не съм правил прехвърляния на пило, просто най-силните реших да не ги стеснявам и в момента 2 шепи пчели са се свили в единия ъгъл,а дъното е почерняло от пчели. От северозапад съм, едно от тези семейства ми даде 70кг тази година..
Макар твърдението да не е съвсем точно и вярно, да - на прост език би могло и така да се обясни.
Ако "преуморяването" се приеме за причина, то не самото преуморяване го е предизвикало, а имунодефицит ( и по грешното време на годината), вследствие на прекалената експлоатация.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Колеги, не искам да успорвам ,само си мисля :какво може да спре пчелите да събират нектар ,докато го има.
Проблема не е че пчелите са събирали нектар , а най вероятно плодника е бил блокиран именно тогава, когато е трябвало да се отглеждат зимните пчели това може да се случи, когато пчеларя се презастрахова и оставя повече мед или има паша и той подхранва и майката снася на малка площ и като прибавим акара се получава това умрели летни пчели и една шепа зимни пчели.Затова задължително се следи притока на нектар пчеларя трябва да знае кога да храни с каква концентрация и по колко.
Всичко е така колега.Аз само не разбрах ,как се стига до прекалена експлоатация.Ако има изобилие от нектар , пчелите ще го събирт.
Липса на свободни площи за складирането му.
Обяснено по най-достъпния начин, когато едно семейство е в "режим" събиране на мед, всички защитни механизми на имунната система не могат да бъдат задействани и да функционират. Двете неща са несъвместими.
Ако се върнем обратно на CCD, личните наблюдения на пчелари, които са го изпитали са че от CCD пострадват най-силните и най-породуктивните семейства, събрали най-много мед същия сезон, а слабите, отводките и мършите оцеляват. Статистическите данни също сочат, че CCD се наблюдава след дъждовен сезон, през който добивите са били над средните (главна паша е имало чак до края на лятото).
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Моля за извинение.Явно не задавам правилно въпроса.Та ето : има ли начин да си предпазим семействата ,най-вече силните от прекомерно изтощаване.Ако те работят трябва ли по някакъв начин да ги ограничаваме.Да не се окаже грешка стремежа ми за отглеждане на силни семейства.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))