Сред обществото цари една психоза спрямо пчелите,и когато стане въпрос за пчели хората се сещат първо за жиленето и болката ,която произхожда от това,след това се сещат,че тези животинки произвеждат мед,и вероятно не се сещат за най голямата полза от пчелите,опрашването.В предните постове четох някакви предложения относно допитване до саседи дали са съгласни до дворовете им да се разполагат пчелини.Ми то е ясно,че почти никой няма да си даде съгласието за това.Поне за мен подобно предложение е неуместно.
След като толкова много години сме си гледали пчелите по дворовете,не трябва ли да отстояваме това да си остане така,и това да бъде главното ни искане пред МЗХ вместо да се чудим какво ограничение да им предложим ние самите под формата на пазарлък.Винаги ще има недоволни съседи,или завистливци.Дамян правилно каза,че вероятно има повече нахапани хора от кучета,или починали от нахапване от кърлежи, отколкото починали от ужилвания от пчели,но кучетата в селата си стоят,както и овцете,защо ние трябва да си махаме кошерите.Не може цял живот да си градил някаква база с цената на много труд и лишения и в един момент да оставиш всичко , и да се изместиш по полята.Това би обрекло много семейства на нищета,понеже пчеларството им е основен поминък.Вероятно има пчелари ,за които местенето на пчелин от едно място на друго не е проблем , защото имат пари зад гърба си,и вероятно ще оцелеят,но какво правят останалите ? Вероятно ще приключат с пчеларството.А кои са останалите?Може би едно 70% от полупрофесионалните или професионални пчелари.Нямам предвид тези с по 5-10 кошера,тяхната загуба не би ги лишила от препитание.Според мен е по добре да си отстояваме интересите отколкото да си вкарваме автогол сами.Не си оставяйте пчелите в гората , защото може да не си ги намерите после !