Искам да ви кажа, че аз също имам пчелини в рамките на населени места, и че ако ме накарат да ги махам от там, загубите ми ще са десетки хиляди левове. Така че ако трябваше да съм ЕГОИСТ, твърдо щях да ви подкрепя. Аз обаче ИМАМ СЪВЕСТ, и тази съвест ме гризе. И когато вземам собствените си решения, опитвам се да преценя и какво е мнението на другата засегната страна - а именно на комшиите и техните деца, които трябва спокойно да си играят в двора или на улицата около моите пчелини.

Да, аз имам случай, когато мои пчели ЖЕСТОКО НАЖИЛИХА две малки деца. Аз лично ги видях как бягаха УЖАСЕНИ махаха с ръце, и лично ги чух КАК ПИЩЯХА. Причината беше че бях стоварил в двора си над 400 кошера, които известно време живяха там докато им направя външни пчелини и ги разкарам по тях. Двора ми е голям и отстоянието на кошерите от оградата беше поне 50 метра, но въпреки това моите пчели нажилиха децата. Просто пчелите ми бяха бесни, защото извършвахме всякакви манипулации с тях. Товарехме кошери, разтоварвахме, сменяхме дървени кошери със стиропорени, размествахме пити, скъсявахме ДБ пити на ЛР и т.н. Представете си 400 кошера по 50 000 пчели или общо 20 милиона бесни и разсърдени пчели. Да, на пчеларите ми им беше лесно, защото ходеха със "скафандри", но какво да кажат невинните деца и възрастни, които минаваха по улицата покрай моя имот?

Та именно моята СЪВЕСТ ме накара да разчистя кошерите си от населените места и да ги преместя във пчелини по полето или в гората. И това ми струваше десетки хиляди левове загуба, защото изоставих няколко готово направени пчелини. Просто сам си поставих ограничително условие, че най-близката къща с живеещи хора трябва да е поне на 100 метра разстояние. Реших си го и започнах да го спазвам. Въпреки това все още имам няколко пчелина, които са далеко от всякакви жилищни имоти, но по плана на земеразделянето се намират в чертите на населени места, и ако променят закона, преместването им ще ми струва много скъпо. Аз лично съм си го сметнал, че направата на едни пчелин ми струва около 10-15 хиляди лева - това е цената на земята, първоначалното почистване, направата на ограда, стойки, залесяване, закарване на фургон и инсталирането на охранителна техника.

Та искам да ме разберете, че като пчелар съм на ваша страна, но като човек не искам да бъда ЕГОИСТ. Искам да има някаква СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВСИЧКИ членове на нашето общество, и за доброто на всички останали съм склонен на РАЗУМЕН КОМПРОМИС, което естествено означава НЯКАКВИ ЖЕРТВИ ОТ МОЯ СТРАНА. Трябва да има някакви отстояния на кошера от оградата, както и трябва да има някакъв лимит на бройката на кошерите, концентрирани в един имот, ако до него има други жилищни имоти.