Последните два дни бяха с подходящо време и при мен(Пазарджик). Възползвах се от него за да третирам с ОК, нещо което пропуснах да направя до средата на ноември защото масово имаше пило, а после застудя и се принудих да изчакам момент като този. Докато бяха разпуснали кълбото се поразрових за последно из кошерите за тази година. Това което видях ме удовлетвори само донякъде. Всички семейства са силни, но при някои(около 30%) които отглеждаха повече късно пило запасите са значително намалели. И докато това беше очаквано две неща бяха изненада за мен. Две семейства са сформирали кълбо на първи корпус въпреки, че горните корпуси не са задръстени с мед. Друтото е при единствения ми ДБ12(оставих го само за сравнение с ЛР) върху питите има някаво белезникаво покритие подобно на скреж. Всички пити са така по цялата си площ. Първото за което си помислих е мухъл защото кошера е без вентилационен отвор( останалите си имат или са на изцяло мрежесто дъно), но при положение, че не гледат пило и кошера ми изглежда сух незная дали е мухъл и какво въобще би могло да бъде. Снимков материал няма, защото бързах с прегледа докато времето го позволяваше, а асистентката си направи самоотлъчка.

.
Цитат