Заех се да поразгледам наследството- списания Пчеларство.Най старото което открих за сега е от 1961 г.
Надявам се да открия нещо интересно, все пак са цял кашон!По-голяма част от статиите са идеологически.
Заех се да поразгледам наследството- списания Пчеларство.Най старото което открих за сега е от 1961 г.
Надявам се да открия нещо интересно, все пак са цял кашон!По-голяма част от статиите са идеологически.
"Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество – винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава."
Атанас Буров
Виждам, че на издателите са им трябвали само 4 месеца, за да го преведат от руски.
Винаги може по-добре.
Някой ще може ли да качи и книгата на Клейтън Леон Фарар.
Има я из форума или поне трябва да я има.
Мога да предложа друго решение, но първо...как успяват да задръстят майката?!?!
Не знам за теб, но аз това не успях да го направя. Въпреки пълните догоре хранилки в кошера имаше винаги място майката да си снесе и винаги пчелите спираха да вземат сиропа.
Явно това се случва само при малки кошери с малко рамки и корпуси. Нямам друго обяснение как е възможно да се случи. На мен ми изглежда нелогично, защото резултата беше този. И едно нещо като го видиш с очите си, то става истина.
Друг резултат беше, че рамки се изграждаха и между Август и Октомври, като средно направиха 5 цели рамки и някоя друга с 2-5-7см.
Това е точно такава късна пита и се вижда много ясно какво са правили. На същата пита има и малко перга, но не се вижда.
Майката си снасяше яйцата, пчелите си вкарваха прашеца и сиропа и изобщо не им пукаше за теорията.Явно не са чак толкова тъпи или поне не толкова колкото ние си мислим.
Един куршум - много зайци.
Винаги пчелите искат да бачкат и като няма за бачкане - роене.
Майката иска да снася и като няма място - роене или семейството спира/забавя развитието си.
Вечно изградените рамки са дефицит.
Трябва да храним за силни семейства, но как да не ги "задръстим".
Кога да слагаме магазина.
Как да не се роят.
Вароа.
Как да сменяме старите рамки с пити.
За мен отговора е само един - МЯСТО.
Дай на пчелите място когато им трябва и където им трябва, а те ще решат сами горните проблеми.
Използвам само големи рамки и може би тази година ще пробвам няколко кошера само с малки, но само ако ми стигне времето да ги направя.(Докато пиша тук...лепя дъски и имам още 80 кошера да правя)
Отгоре наливам сироп, а отдолу слагам корпуси с неизградени рамки. Дали с основа или без...всеки си знае най-добре.
Ако искаме да няма търтеево пило, то просто го вадим, бутаме рамките и слагаме нова рамка в центъра. Ето ти анти-вароа.
Като вкараш рамката в центъра, то те я изграждат много по-бързо. И все пак търтея не се люпи след 10 дена, а повечето колеги отварят на толкова.
Ако им е тясно, то просто сме закъснели и вече сме назад с хиляди пчели и роенето може да е факт. То нека те да решат, че трябва да се роят, а ти върви ги спирай.
Вкарваме корпуси само отдолу и по този начин винаги най-старите пити са най-отгоре. Дали ще се топят или ще се вкарат отново в кошера...всеки си решава. За мен най-логично е да ги топя и никога да не ги слагам в друг кошер или да ги съхранявам и пазя от молец и...
Винаги гледам да им дам място и работа. Като изградят рамките на 60-80% слагам нов корпус и рамки. Някои съм редувал изградена и неизградена, като вземам 1/2 от стария и ги слагам на новия корпус.
За един горното може да е вярно, за друг грешно и дори може да изглежда глупаво, но това работи при мен.
Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 22.12.2014 в 11:41.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Никога не съм вярвал ,че хора като Венер ще кажат на 100% своите тайни в пчеларството.Затова повечето от нас като опитат -нищо не се получава.
Ако не си я намерил мога да помогна. Имам я в сканирана/снимана. Фаила е над 120 мб.
Здравейте. Поради незнай причини от няколко дена ми е влязла мухата или по-точно пчелата в главата.... нямаме пчелари в рода и хабер си няма за какво става дума та както и да е , някой ще ми дадели насока относно полезна литература ,писана като за пълен нуб какъвто съм де. Тези заглавия който сте ги споделили в Докса не се отварят а кннижлета всякакви по книжарниците и нямам идея на кое да се спра . Ако ги има заглавията вече споменати сори за поста.
Поздрави .
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))