Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 14 от 144 ПърваПърва ... 412131415162464114 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 131 до 140 от общо 1434
    Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Инфото от мониторинга последните 15 дена е едно и също. Външна влага 100%, в кошерите около 88%. Днес е малко по-добре:
    Прикачен файл 2566

Пробвах какво ли не, долни, горни отвори, различни комбинации, леко затопляне - ефект нулев. Няма как при външна влага 100% да намалиш влагата в кошера. Като последен опит пробвах със силика гел. Взех килограм (поема 300 мл. вода) и го сложих между таблата и капака. Ефекта беше понижение от 6% за около 10 часа. Но това няма практическо приложение, въпреки че гела се суши и ползва многократно. Ще го пробвам и на дъното тъй като външния въздух минава отдолу нагоре, най-вероятно ефекта ще е малко по-добър, но като цяло тези 10-12 часа буфер са много малко.
    По мое мнение най-добър вариант си остава дълбоко дъно или магазин отдолу и максимално стеснен вход, без горни отвори. Горните отвори водят до повишена циркулация на влажен въждух и затова ти мухлясва тавичката. Да, помагат срещу конденс, но при тези високи температури конденс няма. Както виждаш при 10 градуса в кошера и 6 градуса навън няма как да има значителен конденс. При нашите меки зими може да се мине само с дишащи табли и/или добра изолация отгоре. Аз за всеки случай (от страх) съм оставил едно мааалко отворче в капака и при първа възможност ще го направя с възможност за отваряне/затваряне за да може при сухо време да усилвам малко вентилацията.
    Тавата не мухлясва отвътре, а отвън където е мрежата.
    Можеш да пробваш с готварска сол и най-вероятно ще има ефект, но не знам колко голям.
    Входовете са около 3 см2, а горе е под 5 см2 (6 отвора Ф10), но има мрежа и реално е около 4 см2.
    През горните отвори би трябвало да е невъзможно да влиза въздух, ако външната температура е по-ниска.
    При инфото както си го дал: При 87% влажност на въздуха и температура 10°C, то DEW е около 8°C. Тоест 6°C външна е под точката.
    При 100% и 10°C - 10°C
    При 95% и 10°C - 9°C
    При 90% и 10°C - 8°C
    При 85% и 10°C - 8°C
    При 80% и 10°C - 7°C
    При 75% и 10°C - 6°C
    При 70% и 10°C - 5°C
    Трябва да мериш температурата на няколко точки в кошера и влагата при тези точки. Иначе при разлика от 1-2°C и може да започне да вали вътре. Най-висока влажност трябва да има в най-високата точка, а най-ниска в най-ниската точка.
    Ако искаш ще направя снимки точно къде има влага. Ако успея да снимам точно как излиза влагата от кошера ще е супер, но не ми се вярва да се види на снимката.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Да прав си. Затова изолацията противно на очакванията помага а не спарва. С изолация тази разлика от 4-5 градуса вътре/вън се разпределя плавно в градиент и не се получава като разлика на две съседни повърности.
    Но аз разсъждавам така, кошера е като гъба. При 100% влага навън колкото повече въздух прекарваш през него, толкова повече вода ще остане в него.
    Виждам, че пчелите държат едни 10% по-ниска влага вътре през цялото време, интересно ми е изцяло на мрежа какво ще стане. В неделя и това ще пробвам да видя какво ще стане.
    Винаги може по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    m_pchelari ако искаш другата година, да ти дам един стиропорен и един пласмасов да се види каква разлика има между тях.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Нищо против нямам. Живот и здраве догодина вместо да се сравнява между силни и слаби, може да се замерват един дървен, един стиропорен, един само на мрежа, с горна вентилация и без горна вентилация.
    Може и един такъв да се включи Чувалите са пълни със слама.
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	b3.jpg
Прегледи:      276
Размер:	118.6 KB
ID:	2591

П.С. Между другото този пич прави различни варианти на зазимяване тази есен като е теглил кошерите и се надявам на пролет да сподели за разликата в консумацията.
    Винаги може по-добре.

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Е. За това не бях се сетил.
    Прелките от другата страна ли са? Интересно какво ще е напролет.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.12.2013
    Пчеларски район
    СЕВЕРОЗАПАДНАЛ
    Видях чувалите със слама и се сетих,какво ми беше разказвал баща ми.Преди години във Видин е имало опитна станция по пчеларство та там е работел един научен сътрудник мн.начетен мъж,но не се сещам за името му.Та този човек е учил баща ми на пчеларство и двамата са правели кошер от слама правели някакви калъпи след това пресовали сламата и така,но не съм любопитствал за резултатите.Това е било мисля някаде края на 60-те години на мин.век.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	IMG_1595-300x225[1].jpg
Прегледи:      241
Размер:	27.6 KB
ID:	2601
    Цитат Първоначално публикувано от Ivan_vd Виж публикацията
    Видях чувалите със слама и се сетих,какво ми беше разказвал баща ми.Преди години във Видин е имало опитна станция по пчеларство та там е работел един научен сътрудник мн.начетен мъж,но не се сещам за името му.Та този човек е учил баща ми на пчеларство и двамата са правели кошер от слама правели някакви калъпи след това пресовали сламата и така,но не съм любопитствал за резултатите.Това е било мисля някаде края на 60-те години на мин.век.
    http://gaiabees.com/wp-content/uploa...95-300x225.jpg

Автор
    Регистриран
    08.01.2014
    Пчеларски район
    област Плевен
    m_pchelari, моля, дай линк към сайта на човека със сламените чували.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    За кошери от слама, тръстика и папур сме говорили още в началото на форума, даже имаше колеги дето щяха да си правят. Оттатък, при Динко, отвреме навреме се включваше един много симпатичен руснак, Робинзон Крузо, само че май му изчезнаха клиповете. Та той, по спомен, за зимата вкарваше сандъците под навес и им нахлузваше рамки от някакви дъски и между кошера и рамката набива сено. Само че там студът е здрав.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Гледал съм клип, мисля ,че беше на братята руснаци.
    Бяха направили някаква техника от метал, която след като се завърши кошера, се разтваря и пада в страни. Така кошера се вади свободно. Имаше и профилирани дървени летвички с улеи в които влиза снопчето слама, или папур.

Който иска може да се поразрови и да го намери. За съжаление не мога да бъда полезен в тази насока.

Поздрави, Г. Георгиев
    Този пост е редактиран от Bobi-M9598; 12.12.2014 в 19:14. Причина: добавка

Страница 14 от 144 ПърваПърва ... 412131415162464114 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •