Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 33 от 82 ПърваПърва ... 23313233343543 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 321 до 330 от общо 819
    колеги не писах цял ден, защото боидисах новите съндъци, магазини и прочее. ковах рамки и слагах основи. подготвях и пчлина ако може така да се нарече с тези ми 2 кошера с семеиства и един с рояк. но утре ще станат шлюс още 2. та в краина сметка ще са 5 кошера Д.Б. 12 рамкови. та с тези 5 кошера с семеиства за мен са си малък пчелин хахахаха.та утре местя рояка в боидисания съндък. а съндъка на рояка ще го боидиша и ще е готов да настаня вдругиден едната отводка в него. та утре местя рояка в новото му жилище и правя отводка. ще следвам стъпките на кандо. има много логика в тях. прочетох ги няколко 10тки пъти. и колкото повече чета препоръката му толкоз повече разбирам какво иска да каже и какъв резултат ще даде. Кандо евала батка.а вдругиден ще направя и втората отводка.има ли проблем че днес съм боидисал кошерите и утре ще настаня пчели в тях??? мисля че боята ще е засъхнала и мириса ще се е махнал. преди да местя рояка и да правя отводката ще натъркам хубаво отвътре с маточина.само едно не ми е ясно ама мисля че знам отговора. това което препоръча кандо , а аз ще го направя, та само не ми е ясно за маиките. те би трябвало след стръскването да останат при нелетящите пчели нали?или бъркам. благодаря ви момчета на всички, на много въпроси намерих отговорите днес и то сам. просто се бях улисал в боидисване, коване и подреждане на пчелина и така малко забравих за самите пчели. а като забравих за тях и покраи цялата тази работа която свърших и то с охота даже ми беше приятно. та мозъка ми поодпочина от самите пчели и започнах да мисля малко по спокоино, трезво и да търся логиката. пави бяхте малко да не мисля за тях и че ще намеря отговори за повечето неща/ колеги наздраве на всички. и големи благодарности.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Правилно го мисли,грешно го казваш - стръскваш пчелите,защото на някои от питите със пило,които ще пренесеш е напълно възможно да е и майката,която не е желателно да местим (отнемаме от основното семейство) т.е.като стръскаш всички пити,които ще преместваш ще падне и майката т.е.тя ще си остане в нейното си семейство т.е.няма летящи,няма нелетящи пчели,правиш го ЗАЩОТО да остане там където и е местото (а не малка част от летящите пчели няма да напуснат майката,факт!!!който също е хубаво да знаеш и да запомниш).

За боята - да щом имаш маточина натъркай предварително,по ще им е добре.

по кое време на деня ще е наи добре да стане врътката??? сутрин, слетобед или привечер. само това не ми се изясни

Автор
    Регистриран
    09.01.2011
    Цитат Първоначално публикувано от gillan
    по кое време на деня ще е наи добре да стане врътката??? сутрин, слетобед или привечер. само това не ми се изясни
    Според мен сутрин (тогава пчелите излизат на паша и са по-спокойни), но може и късен следобед-привечер.
    Вдъхновяват ме позитивните хора от които съм заобиколен.

такааааа току що прехвърлих рояка в боидисания кошер. нямах проблеми с него дори и ухапване нямах. подпуших само веднъж и работих спокоино. само да си отдъхна 10 минути и се захващам с отводката. щом приключа и с нея ще ви информирам своевременно каква съм я свършил. стискаите палци колеги всичко да мине добре

колеги, отворих семеиствата и се отказах за одводки днес. пилото в магазините се е излюпило. и са качили меда от плодника в магазините.меда е на 50 процента запечатан. мисля довечера и утре да изцентрофугирам медаи тогава да ги деля. за по голямо улеснение и на мен.2 магазина са пълни до пръсване. има и в плодника на 5-6 рамки само с мед. тях трябва ли да ги центрофужа???? малко ме достраша като ги отворих, всички пчели излезнаха извъън кошера и накацаха по всичките му стени. не се виждаша каква боя е кошера само пчели.около мен с летчщите също беше ад. да си говорим чесно хвана ме шубето.изрязах колкото можах търтиево пило. имаше много, и ускубах маточниците които видях. сложих и по една основа. днес и утре ще центрофужа меда и се захващам с деленето на семеиствата

Автор
    Регистриран
    22.05.2011
    Много внимавай когато вадиш мед да не предизвикаш кражба.Моят съвет е по възможност това да стане в късния следобед и внимавай да не капе мед,особено по стените на кошерите.Успех.

колеги днес направих отводките.нямах проблеми почти. последвах съвета на Станко и направих отводките така както тои ми препоръча. и на двете отводки сложих пити на които има запеччатани маточници.взех маточниците от едното семеиство. зашото другото си беше наред и нямаше маточници. в това от което зех маточниците имаше много заложени. запечатани и незапечатани.оскубах всички, няколко дадох на един приятел, защото му трябваха.и в отводка оставих по 2-3 маточника. и в семеиството оставих 1-2 маточника, защото маиката е стара и без крило та белким стане самосмяна.ама ще го следя изкъсо та да не стане гаф. маточници имаше дори и по магазинните пити и тях ги оскубах. отделно оставих по 3 основи в всяко семеиство от което взех пити за отводките. оставих и основа на рояка.разбърках и много здраво плодниците на семеиствата, така че след като им отнехме по 3 пити с пило и пчели за отводките, сложих им и по 3 основи, ускубах маточниците и т.н.така че за роене скоро време няма да мислят.оставям ги както казахте да си починат от мен. ще наблюдавам само отводките и рояка та да се развият добре. меда не го центрофугирах защото не беше напълно запечатан. абе с една дума справих се без големи трудности даже слетобеда ми остана време та поработих и по мотора че съм замислил няколко идеи за къстъм-изация.благодаря ви на всички със съветите и на Станко наи вече.обясни ми го човека просто и на разбираем за мен език.

Не съм чел последната седмица ,бях на почивка ,но ако ме слушаш слагай мооого магазини! Нектара навън прелива и трябва да го складират ,иначе....

Цитат Първоначално публикувано от nikberk
    Не съм чел последната седмица ,бях на почивка ,но ако ме слушаш слагай мооого магазини! Нектара навън прелива и трябва да го складират ,иначе....
    знам колега но съм безсилен.нямам магазини, смисъл магазини имам, но пити нямам. а тези които съм сложил не са запечатани.днес видях на едно място в слатина, малко е по усоино. и гледам там тъкмо сега запонала да цъфти акацията. не са много дърветата там, да са около 20 ама са ми и близо на няма 600 метра. а и липите гледам че тука в наи скоро време ще цъфнат. наи много до 20 дена.

п.п. да давам ли на отводките няколко дена в хранилките сироп и водица?

Страница 33 от 82 ПърваПърва ... 23313233343543 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •