Миналата година рано пролетта със един колега пчелар посетих ме др пчелар, който има 200 кошера. Той режеше половината от едното крило на майките в пчелина си. Той ни обясни , че прочел та в пчеларски вестник два сети някой брой беше даде вестника и ние го прочетох ме . Реже се половината от едното крило на майката за да няма равновесие при летене. Това се прави при първия пролетен преглед , когато пчелите са малко и лесно се намира майката. Прави се всяка година . При роене първо излита старата майка , но понеже тя ще е с отрязано крило не може да лети , ще излезе пред кошера а пчелите ще се в купят върху нея и пчеларя ще има време да си направи от в отвотк и. С отрязък крило не се стига и до ронне понеже пчелите сменят майката. Всяка година имаш нова майка и я сменят чак като новата се уплоди , върне се и почне да снася. Преди само смяната старата майка снася много осилено дава всичко от себе си до пълно изтощение. Тъка винаги имаш силни кошери с млади майки и няма проблеми с ровене то. Преди около месец при казвах с този пчелар каза че е много доволен почти всички майки са самосменили . Не е загубил рой много малко са тръгнали да се роя и ги е забелязал от тях си направил отвотки. Приятелят ми пробва на 10 кошера и той е доволен аз пробвах на петсамо едно не не смени майката. Изказ да добавя че при отрязано криболов майката не намаля яйце снасянето но само едното и то от половина та не от дъното.

Цитат