Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 6 ПърваПърва ... 3456 ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 51
    Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Така е, да. Майката качва ли се в първи магазин?
    Да, качва се и засеменява точно централните две стокви рамки и то в средата с малък диаметър но когато цедя меда, не ги пипам и на практика не е проблем.има достатъчно място за съхранение и зреене на стоковия мед.
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    Цитат Първоначално публикувано от спартак Виж публикацията
    Тази година с един ЛРдесетак направих отводка 6 рамки и два пъти вадих мед- ЛР плодник по късно сложих два даданови магазина плюс един ЛР
    И след последната ротация преди зазимяване магазин с мед отива под ЛР плодника ,при което семейството влиза в зимата с достатъчно мед в ЛРа и кълбото горе долу посредата между магазина и плодника.Такава ли е идеятa?

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Цитат Първоначално публикувано от vlado 9 Виж публикацията
    И след последната ротация преди зазимяване магазин с мед отива под ЛР плодника ,при което семейството влиза в зимата с достатъчно мед в ЛРа и кълбото горе долу посредата между магазина и плодника.Такава ли е идеятa?
    Не Влади, Моите магазини стоят разделени с плат от плодника, подгънат от пред и така цяла зима до 1 май за следващия медосбор. Когато меда е запечатан, и медовия корпус отива за цедене на негово място попада този който е бил над него и на практика при паша винаги пчелите има къде да пълнят килийки с нектар и място бол.Винаги гледам да опростявам нещата , като не се меся в живота им.
    Плодника е място за майката, на есен ако е необходимо махам 1 или 2 рамки и това е . То на десетак колко рамки да махам? Покрай р. Янтра десетак ДБ с два и три магазина е чудесен начин да изкараш минимум 3 вадения на мед.
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Не съм имал случай на пило в магазина. Без допълнителни манипулации, като например да се слагат по малко рамки, т.е. да се увеличи разстоянието м/у рамките.
    Април или май гледам да подменя поне две-три рамки. Слагам ВО за изграждане, ако има някоя пълномедена пита я вадя и съхранявам, или я разпечатвам с валяче . Слагам я в друг кошер за подхранване. Внимавам своевременно да сложа магазините. Кошерите ми са ДБ 10. Внимавам притока на нектар, за да сложа втория магазин. Имам по три магазина, но не съм имал случай (необходимост) да сложа третия.

Поздрави, Г. Георгиев

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Колега ,когато не използуваш третите магазини ,как ги съхраняваш?Обработваш ли ги по някакъв начин?

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Ползвал съм два варианта.
    В помещение и опушване със сяра, и върху кошера, като над плодника поставям прозрачно фолио и разстояние от около 2 см. в предният край. Там, където са ми пчелите ползват с успех и на комин.

Поздрави,
    Г. Георгиев

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Сярата дали има трайност? Тази година палих върху въглени ,разгаряни с горелка.Влизах няколко пъти с противогаз да слагам сяра.В помещението беше димна завеса.На другия ден се изомих ,когато побутнах няколко пеперу и те литнаха.Може да съм пропуснал точния момнт.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Сярата дали има трайност? Тази година палих върху въглени ,разгаряни с горелка.Влизах няколко пъти с противогаз да слагам сяра.В помещението беше димна завеса.На другия ден се изомих ,когато побутнах няколко пеперу и те литнаха.Може да съм пропуснал точния момнт.
    Аз си ги съхранявам в контейнер, едвали се затваря на 100% херметически, но все пак има някакви гумени уплътнения на вратите. Миналата година имаше страшно много калинки и оси и като палих есента пода се беше заринал с калинки, малко оси и някоя и друга заблудена пчела скатала се между питите. Процедирав по следният начин: слагам четири тухли на пода, понеже е дървен, в тенекия от сирене разпалвам огън тъка че да има въглени, свед това внасям тенекията в помешението, след това върху горящите въглени пускам предварителто подготвената топка от сяна на парх завита във вестници, докато се запалят и сярата започне да гори вече съмизлезнал и затворил вратите. Сярата действа като слиза в съединение с кислорода от помещението и образува серен диоксит, който убива всички гадини, а и в дъллбоката тенекия мисля че няма опасност да стане някакъв гаф и да предизвика пожар, все пак за огъня е нужен кислород а той смятам, че свършва доста бързо, защото почти винаги се забелязва надоизгоряла сяра по въглените. През лятото ако имам пити в склада гледам да паля през 2-3 седмици. Недостатъка особенно през лятото е, че ако се налага да се влиза в помещението особенно първите дни след паленето е нужна задължително маска, друг недостиг е, че серният окис нанася поръжения над всичко що е от метал и догодина задължиетелно ще го боядисам контейнера отвътре.
    Атанасов, може би точно там ти е грешката, че си влизал и излизал от помещението вкарвайки всеки път нови дози кислород. Слагаш горящите/тлеещи въглени еднократно достатъчното количество сяра, по спомен мисля, че различни източници го даваха между 5 20 грама сяра на прах на кубичен метър. Проблема е, че напоследък не се намира нещо и използвай последните пъти сяна на люспи, но и тя се надявам, че ще е свършила работа, понеже докато все още беше топло не се забелязваха поражения или пеперуди да лятят из контейнера. Сега, когато температурите са под 10 градуса няма опаснос от молеца, поне докато не се стопли.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Сигурно си прав.Моето помещение не е херметично.Доста шепи сяра сложих и си мислех ,че е изветряла.

Наблюдател
    Регистриран
    23.06.2012
    Пчеларски район
    Враца, Оряхово
    Слагам ги един върху друг на стоики с един капак на кошер - отдолу не слагам нищо. Пчелите ги облитат, докато оберат останалия мед по тях, но това е за 2-3 дни

Страница 5 от 6 ПърваПърва ... 3456 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •