Това за което говорите, като доплащане за единица произведена продукция просто е извън логиката на субсидирането, а именно да се намали рискът от неблагоприятното влияние на климатичнит фактори. Да, в някояй държави имат някакви доплащания върху произведена продукция(до скоро битуваше една легенда, че гърците купувли масово нашият мед, за да то декларират като техен и съответно да си прибират съответното доплащане за единица произведена продукция). Забравихте ли врътката(далаверата) от преди една година с китайският мед, който го внесоха през Полша и беше разфасован за помощите на БЧК-то?!? Почнете да давате някакво доплащане на единица произведена продукция и това е първото което ще се случи - "пазарът" ни ще бъде залят от китайски мед, който ще се декларира за родно производство и туку виж как от 8-10-12 хиляди тона родното "производство" скокнало на трицифрени хиляди тона.
А, дори и да не се получи тоя песимистично-апокалистичен сценария, то къде е справедливостта на метода?!? Има райони на страната където само могат да си мечтаят за добивите на други райони(то това е същото като да субсидират зърнопроизводството на единица продукция, и върви му сравнявай Централна Северна България и Добруджата с другите райони на страната). Ами тия които са специализирани за производството на прашец и други пчелни продукти? Ще стане една каша.
Ама какво само си чешем езиците. Едно е ясно - до 2017 год. 100% няма да има субсидия за пчеларството, между 2017 и 2020 шанса е някаде има-няма 5%. Следващият програмен период след 2020 година е толкова далече, че я гоима ЕС до тогава, я не!!! Подготовката на бюджета започва 2-3 години по рано, тъй че 2017-2018 е времето когато трябва да се натиска здраво за субсидии и каквото ще е там, и да не правим сензации с гръмки заглавия по пчеларските вестничета, докато не я вземем пустата му бленувана 10-20-30-50 евра субсидия за кошер.