Уважаеми колеги,

Приветствам всички участници във форума. Неслучайно в продължение на години стоях встрани и периодично наблюдавах публикациите в пчеларските форуми, но се въздържах да се регистрирам и участвам с лични мнения. Неслучайно на учредителното събрание на Конфедерацията на българските пчелари г-н Матеев констатира, че съм единствения учредител в залата, нерегистриран във форума. Ограничавах се да наблюдавам отстрани, тъй като от дългогодишния си опит съм констатирал, че проблемите на пчеларството в България произтичат от много фактори, и за да ги анализираме задълбочено трябва да бръкнем дълбоко в раната, да отчетем въздействието на редица фактори, които са невидими за редовия пчелар. От много години политиката в областта на пчеларството е повлияна от много задкулисие и реално тя се формира от много силни икономически, политически, а в някои случаи криминални лобита и интереси, които на повърхността изплуват под формата на учредени по тяхна поръчка и с тяхна помощ браншови организации с председатели следващи очертана от тях политика, която в повечето случаи е вредна за интересите на бранша и ощетява пчеларите производители. Тези структури най-често се подпомагат на определени нива и от висши служители, които осъществяват държавната политика в областта на пчеларството. Зад това задкулисие много често стоят и представители на законодателната, изпълнителната и правоохранителната власт, като не изключвам и спецслужбите, които не подбират сили и средства, за да прокарат своята политика и интереси, а когато някой им се противопостави или изпречи на пътя, те винаги атакуват едновременно по десетки направления, за да го очернят, дескредитират и компрометират, да му създадат ореол на "медоносна пчела на ДПС", а ако и това не помогне използват методи, които в много от случаите са вредни за неговото физическо и социално съществуване.

Във форумите не е най-доброто място да се борим против тези уродливи структури и явления, съпътстващи ни ежедневно, тъй като публикациите се наблюдават както от нашите подръжници, така и от враговете ни. По този начин те винаги са с крачка пред нас и това им дава предимство, както да ни се противопоставят, така и да ни неутрализират успешно. В последните години подминавах с мълчание всички нападки, късаещи ме лично. Разразилите се във форума през последните дни дебати, по адрес на моята личност целят не моята лична дескредитация. Те са насочени срещу светлия лъч от надежди в бранша, появил се с учредяването на 29ти ноември в гр. Габрово на Конфедерацията на българските пчелари. Това ме задължава да застана пред Вас както с името, така и с лика си, за да дам конкретен отговор на въпросите, по които бях атакуван. Предварително Ви информирам, че истината е много по-различна, от изложените в публикациите твърдения, но ми е необходимо малко време, за да обобщя фактите и във възможно най-кратък формат да ги изложа пред Вас. А по отношение на това дали ще съм член на колективния ръководен орган на новоучредената Конфедерация Ви информирам, че от деня на избирането ми оставката за заеманите от мен изборни длъжности е подготвена и ще я депозирам в момента, в който ми бъде поискана основателно и аргументирано. Винаги ще подкрепям новоучредената Конфедерация доколкото е по силите и възможностите ми, напълно безкористно и добронамерено.