Парите по програмата не са чак толкова много. Критериите, по които могат да бъдат използвани са точно и ясно разписани. Аз бях предложил нещо, но никой не му обърна внимание тогава, даже имаше доста противници, че ето нямало как тези, които сега започват да дръпнат напред. Нищо подобно. Ако се върнете две години назад ще си спомните че идеята, която лансирах бе средствата по програмата да се дават по проекти. Аз имам нужда от кошери в проекта ще запиша кошери, Иван има нужда от центруфига в проекта ще запише центруфуга, Пенчо има нужда да си увеличи семействата, ще пише кошери и отводки Драган е решил, че ще купува лекарства проекта за лекарства и т.н. За да не стане така, че два проекта да оберат цялата сума то всеко проект не трябва да надвишава 7000лв, като програмата ще му възстановява не повече от 65-70% от инвестицията. Така парите ще стигнат за над 1000 души, а тези, които не са успели тази година, догодина ще ползват предимство, а ако останат средства, то тези, които веднъж са получили финансиране, сега ще се ползват с по-малък процент финансиране. Така при положение, че като ЗП в България са регистрирани около 3000 пчелари, то за един тригодишен цикъл всеки от тях ще може да се възползва от програмата поне по веднъж. Смятам, че това е справедливо решение. Колкото до субсидия на калпак, то ако някога се издейства такава, тя трябва да е толкова, колкото да оказва някаква помощ на пчеларя, но не и да бъде стимул за гледане на пчели за субсидия. Идеята ми е, че тогава заради самата субсидия, ще се отглеждат много на брой слаби семейства, следват голяма зимна смъртност, болести и т.н. и вместо да има реално развитие на сектора, че се получи боза.
Не претендирам моето мнение да е най, но мисля, че идеята си струва.