Благодаря дъното ми е мрежесто на всичките кошери дори в момента
мисля да ползвам вътрешен прашецоуловител дълъг
а някакви препоръки ако ги сложа така както съм показал?
Благодаря дъното ми е мрежесто на всичките кошери дори в момента
мисля да ползвам вътрешен прашецоуловител дълъг
а някакви препоръки ако ги сложа така както съм показал?
При мен вече не ползвам такива летви за затваряне на прелката ,а дъската е наравно с другите и с фрезер 8 мм. правя отвор дълъг 25 см. и си спестявам слагане и махане дъното е мрежа и през лятото не е нужно отваряне напълно, охраната на входа е по лесно и през есента само вдигам дъсчицата и затварям долния вход.За дънния прашецоуловител не съм много запознат но това което съм виждал на изложенията, е че дъното има две прелки и през едната когато е отворена пчелите минават през отворите за да падне прашеца ,а когато е отворена другата не се събира прашец.
Колеги, аз съм привърженик на многокорпусният кошер. Основното му предимство е еднаквите рамки, за създаване на отводки, помощни семейства, двусемейни, всякакви ротации. Не виждам смисъл да използвам малка магазинна рамка.
има смисъл и то много пробвай на няколко и ще разбереш
аз също съм привърженик на корпусния кошер
Многокорпусен кошер може да се формира с всякакъв размер рамки. Двата основни на Дадан, Рутови, на д-р Ст. Георгиев, рожета разни и още 5-6 сигурно, както и комбинации от типа Венер. Основното предимство е работата предимно с цели корпуси, а не с отделни рамки. Към това трябва да се ориентират колегите които си мечтаят за интензивно пчеларство. Размерът на рамката е индивидуален избор, след многофакторен анализ.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Здравейте,
Всеки избира сам "системата" т.е. начина по който да работи, съобразно целите които си поставя. При всички нас има различия, с които трябва да се съобразяваме. Надморска височина, различия в пашата, наличието на селскостопански култури (рапица, слънчоглед, лавандула, и др.) За мен това е определящо за начина "системата" с която да се работи. Проби, проби, проби, и пак и пак докато резултата ни удовлетвори.
Поздрави
Г. Георгиев
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))