мен ми се върти една идея, вие ще кажете има ли смисъл в нея.Първоначално публикувано от yuri
та свалям покривната и започвам да подпушвам яко с пушалката върху горния магазин, та всички пчели да слезат в долния. след това махам горния магазин с пилото и меда и повтарям процедурата с подпушването върху долния магазин, та всички пчели да слезат в плодника. след като слезат махам и долния магазин. след това след като съм подготвил празен кошер, вадя от кошера със семеиството половината пити както са си с пчелите. ще ги разделя по равно със, пило запечатано, незапечатано младо и т.н. питите с меда и прашеца. и ги слагам в новия кошер, и между всяка пита слагам по 1 основа. и в новия кошер и в стария.за да няма грешки с маиката ще оставя и в двата кошера по 1-2 маточника. там където е маиката се предполага че маточниците ще бъдат разрушени. след това слагам 1 магазин в кошера дето досега е било семеиството, те ще си отгледат пилото и ще запечатат меда. втория магазин го слагам на новия кошер, е също би трябвало да си отгледат пилото и да запечатат меда. това сега ми идва на първо четене и ми се струва наи правилно. но вие сте капацитета тук и ако греша някъде споделете го.
п.п. ще изместя стария кошер с 30 см настрани и новия ще го поставя до стария та ако има и налитане на връщащи се и излитащи стари пчели да се разпределят поравно. с една дума ще направя нещо средно между отводка и налитане

Цитат