Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 11 до 20 от общо 22
    Потребител
    Регистриран
    03.11.2013
    Даването на субсидии за пчелрството е право само на ЕС. Нашата страна няма право самостоятелно да отпуска субсидии. ако го направи, това се смята за държавна помощ и стрната ни ще бъде санкционирана от ЕС. Така, че исканията за субсидии трябва да се насочат към ЕС, а не към нашето правителство. Бонев правилно намекна за гафа на нашите управляващи. Евродепутаката г-а Мария Габриел беше убедила Европейсския парламент да се отпуснат субсидии за пчеларството. Това решение трябваше да се подкрепи то Европейскаъта комисия и от Европейския съвет, който се състои от министрите на всяка страна членка. За най-голямо съжаление, Европейския съвет е гласувал против, в т.ч. и българският представител също. Ето това се казва пестъпление на управляващите у нас срещу пчелрството. Какви субсидии да искаме от ЕС, като няшият предствител (от МЗХ) е гласувал против. Усилията ни по-скоро тряба да са насочени да се потърси сметка от този, който е гласувал против субсидиите за пчелрството. По отношение на де минимис - на тези пари не може да се разчита за регулярно подпомагане на пчеларството. Парите по де минимис са предназначени за подпомагане при бедствени ситуации и то за всички проблеми в отрасъла на животновъдството. Така че кандидатите за тях са много. Това, че веднъж два пъти е даено по нещо на пчеларите, не занчи, че тази практика ще продължи. Освен това парите в този фонд не са много. Това не е пътят за подпомагане на пчеларството. Има други пътища, но за тях друг път.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Не знам за другите, но на мен лично много ми се иска наистина да постигнем някакви резултати, видими резултати относно въпроса с пръсканията - безобразния вид на тази практика в момента, не се ли промени, аз (и доста колеги, с които подържам контакти) просто не виждам как мога да развивам тази професия в такива условия. Този абсурд - пчеларския и земеделския бизнес да са в конфликт, го няма никъде в Европа, нали сме в ЕС, нали караме все по техните директиви, как така в другите държави този конфликт несъществува, а тука не може да се реши. Щом при тях е възможно, значи и тук е възможно - и Е възможно. Ок- наистина трябва да се протестира с ясни, конкретни и реално изпълними искания, а явно за пари не можем, за субсидии не можем, цени, пазари и изобщо не я търси тази държава, не можело, по закон, както и да е, но въпроса с пръсканията държавата може да го реши, а ако не може, то просто не виждам смисъл от каквито и да е било протести. Тези субсидии дори и да ги получа, каква полза, като сутринта осъмваш с 50% загуби.
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Като няма как да ни субсидират на кошер, да дават пари за опрашване. Не трябва да се забравя ( криминилизиране) кражбата на кошери.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Като се замисля на кого плащаме данъци?
    Кой трябва да ни носи на ръце заради това че се опитваме да оцеляваме да градим и да помагаме на земеделците. Нека да си спомним как беше преди 25 години и с какво сме по-добри като закон. Дали да не се върнем към старото и да видим каква е била практиката оставяме на страни старите вождове нека да видим старите практики. И то пчеларството не се е променило много ама търтеите са се видоизменили.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Цитат Първоначално публикувано от Bobi-M9598 Виж публикацията
    Като няма как да ни субсидират на кошер, да дават пари за опрашване. Не трябва да се забравя ( криминилизиране) кражбата на кошери.
    То и сега си е криминално деяние кражбата на кошери. А и никой не те спира да си сключваш договор за опрашване. Много земеделци се оплакват, че не могат да намерят кой да им опрашва нивите. Да не би да очакваш някой да дойде пред дома ти и да ти даде едни пари затова, че гледаш кошери в двора.

Наблюдател
    Регистриран
    15.11.2014
    Цитат Първоначално публикувано от kando Виж публикацията
    Не знам за другите, но на мен лично много ми се иска наистина да постигнем някакви резултати, видими резултати относно въпроса с пръсканията - безобразния вид на тази практика в момента, не се ли промени, аз (и доста колеги, с които подържам контакти) просто не виждам как мога да развивам тази професия в такива условия. Този абсурд - пчеларския и земеделския бизнес да са в конфликт, го няма никъде в Европа, нали сме в ЕС, нали караме все по техните директиви, как така в другите държави този конфликт несъществува, а тука не може да се реши. Щом при тях е възможно, значи и тук е възможно - и Е възможно. Ок- наистина трябва да се протестира с ясни, конкретни и реално изпълними искания, а явно за пари не можем, за субсидии не можем, цени, пазари и изобщо не я търси тази държава, не можело, по закон, както и да е, но въпроса с пръсканията държавата може да го реши, а ако не може, то просто не виждам смисъл от каквито и да е било протести. Тези субсидии дори и да ги получа, каква полза, като сутринта осъмваш с 50% загуби.
    "Този абсурд тука, бих направил поправка го има почти в цяла Европа. Контактувайки с колеги от Германия , Франция, съобщения от Англия разбираме за сериозно напрежение между тези подотрасли и директно проблеми с нерегламентирани пръскания. Дори факта, че Баер и Синджента съдят ЕК за забраната за употреба на определени препарати е показателен. Което незначи, че съм несъгласен с крайния извод на колегата. Напротив. Това е един от най-важните преоритети. Протест? Само добре обмислен,фактологически обоснован и юредически подкрепен.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Нещо не ми се връзва логиката в Европа хем да се плаща за опрашване, хем да пръскат безразборно, но ако все пак е истина, значи тук слънце скоро нема да изгрее.
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Да този проблем го има в европейските страни, но за разлика от нашите, техните правителства търсят адекватни решения. Преди година време Матеев беше разработил една много добра концепция, с която поне до някаква степен щеше да се реши този въпрос. Нашите "експерти" в МЗХ гледаха на проекта като теле железница. От девет кладенеца вода ми докараха за да ме убедят, че това не може да се реализира, че нямало пари да се подържа такава система, после имало много въпросителни дали ще тръгне такава система и т.н За разлика от нашите, френските експерти видяха положителните страни на тази концепция и имат амбицията да успеят да я прокарат на общоевропейско ниво. Да се надяваме да успеят, че да се реализира и при нас.

Наблюдател
    Регистриран
    14.01.2014
    Колеги незнам какво дава и недава ЕС, но щом за тютюна има субсидии на декар и килограм, защо не и за кошер и мед/прашец/восък и т. н.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Да г-н Бонев прав сте както винаги. Просто ние сме забравени от бога, и от всички негови намесници на земята.

Много успехи във всички начинания.

Г. Георгиев

Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •