Ха ха ами тъкмо бях осмислил концепцията за RH (относителната влага) и сега като чета файла за Хомеостазата гледам, че хората са минали вече на показателя VPD (vapour pressure deficit), което е разликата между наличната вода във въздуха и максимално възможната за поемане от въздуха при определена температура. (Даже преди малко разбрах защо при ниска влажност ми падат листата от цветята)
Много си прав, влагата в кълбото при силни кошери се поддържа около 50-60% RH, докато към периферията ресте в гадиент, но като цяло влагата в кошера няма пряка връзка с външната влага за разлика от температурата.
Има и други интересни факти, броя на отвореното пило е в пряка връзка с влагата а под мисля 60% влага в килийките яйцата не се излюпват. Влагата в естествените хралупи е с около 10% по-висока отколкото в кошера. Така, че май високата влага не е толкова страшно нещо а даже необходимост.
Тази практика с найлоните винаги съм се стахувал от нея, но си струва да я разгледам на по-късен етап.
VPD - при различна температура и влажност: В оранжево са иделаните стойности за ..... растения
![]()

)

Цитат