Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 506

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Evaluation of 21 h of recordings from night-time (21:00 h–08:00 h) showed that bees appeared on the cluster surface at a rate of 6–80 bees h. All of them were endothermic, with a mean Thead of 21.6±3.58°C, a Tthorax of 27.5±4.09°C and a Tabdomen of 20.9±3.62°C (N=1183 values, 781 bees; compare Fig. 1). Of these bees, 90% re-entered the cluster within 10 s, and the rest re-entered within 3 min.
    However, in order to optimize energetic investment, the core bees should know about the thermal needs of the bees sitting closer to the surface.
    Благодаря за статията, точно нещо подобно търсих. Тези две изречения може би са обяснението на един факт който ми се наби на очи в графиките. Параболата на температурата в кълбото е обратна на тези на странично и над кълбото, макар и изместена с няколко часа.
    Винаги може по-добре.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Благодаря за статията, точно нещо подобно търсих. Тези две изречения може би са обяснението на един факт който ми се наби на очи в графиките. Параболата на температурата в кълбото е обратна на тези на странично и над кълбото, макар и изместена с няколко часа.
    Не съм на 100% сигурен дали беше тук, но беше описан механизма. Най-старите пчели са най-дълго на студено, а младите изобщо не излизат и са близо до майката и центъра. На друго място пишеше нещо от сорта, че по няколко пчели командват кой ще седи на топло и кой не. Старите пчели изпълняват ролята на изолатор и забавят метаболизма си като излизат на студено. Ако това ти помага като информация сигурно ще мога да намеря изследванията. Другото интересно беше, че регулират CO2, но това го има из форума.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Един от контролните кошери ме изумява. За последните 3 дни, разликата между най-високата температура навън и над кълбото е точно 4 градуса.

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	2.jpg
Прегледи:      223
Размер:	84.2 KB
ID:	2481
    Винаги може по-добре.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Вътрешната температура изглежда сравнително стабилна. Да не би да е заради "отоплението"?
    Впрочем и пчелите не са малко...
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR Виж публикацията
    Вътрешната температура изглежда сравнително стабилна. Да не би да е заради "отоплението"?
    Впрочем и пчелите не са малко...
    Ааа, това че пише отопляем кошер е само за индикация, че има нагревател. Никакво отопление не съм пускал още. Евентуално ако падне стабилно под нулата, но за сега не се очертава. Затова се учудвам на перфектния термостат на пчелите. Даже не съм решил как точно да стане отоплението, кой сензор да ми служи като параметър. Засега само наблюдавам и колкото повече наблюдавам си давам сметка как всяка една подробност оказва страшно влияние без да подозираме.

Ще дам пример. Кошер N1 е 5 рамкова отводка и нямах време да изолирам кошера със стиропор и вътрешната страна на горния капак с вата (както са другите кошери). Освен това на горния капак на този кошер не съм пробил вентилационен отвор, а другите имат. И така реших да сложа изолация на корпуса и вата под капака за да са при еднакви условия всички кошери..... и кошера буквално лудна. Вече 3-ти ден не може да се нагоди на новите условия. Виж само графиката му след 8.30 часа на 25, когато сложих изолациите. Няколко дена държи по-високи температури от 8 рамковите кошери. Освен това увеличи значително разликата с външната температура.

Име:	3.jpg
Прегледи:      443
Размер:	92.5 KB
ID:	2482

Пуснах една тема за вентилацията в кошера с едно крайно интересно изследване, от което става ясно че с една малка промяна може да се променят условията в кошера на 180. Така, че ако се включи и изкуственото отопление в кошера ще стане мазало. Засега пробвам с малки промени и следене на ситуацията. Тази сутрин отворих вентилационния отвор на твърдото дъно на кошер 3 тъй като той държи по-голяма влага и се оказа, че промяна няма никаква. А аз си мислех, че с тези отвори намалям влагата. ха ха ...
    Следващата стъпка е да го оставя само на мрежа е ще видим....
    Винаги може по-добре.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Допусках, че под "отопление" се има предвид изолация (саниране) на кошера и затова съм го поставил в кавички. Иначе съм на мнение, че все още не е достатъчно студено, за да се пускат нагревателите, а в Южна България не знам дали изобщо има смисъл от допълнително подгряване. Около нулата и малко над нея (външна температура) си е идеална за зимуване.
    В руската литература съм срещал една мъдрост - "Електричеството е по-евтино от меда", но тя прословутата руска зима е съвсем друга бира.
    А имаш ли контролен кошер с "дишащ" таван за борба с влагата?
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR Виж публикацията
    А имаш ли контролен кошер с "дишащ" таван за борба с влагата?
    Дишащ нямам, таблите се вентилират от 2 места. Една кръгла дупка около 2 см диаметър и около 25 малки дупчици (ф 2мм) на малкото капаче на хранилката. Вече турските хранилки идват фабрично пробити. А на горния капак една дупка с диаметър 32мм от задната страна.
    На въпросната отводка (контролен кошер 1) обаче нямам тази дупка на капака, а като сложих ватата запуших и дупката в таблата, хранилката е обърната с главата надолу и така кошера остана без никаква горна вентилация, което май ще е най-вероятната причина за поведението му последните 3 дена. Утре ще ходя на пчелина и ще направя съответните промени и ще стане ясно после дали е от това.
    Влагата в момента ми е много интересна тема, така че ще пробвам варианти всякакви. Не ми харесва и положението на сензорите за влага. В купола под хранилката е най-влажното място и не дава добър ориентир за влагата като цяло в кошера. Мисля да ги преместя странично от кълбото на 10 см от таблата посока надолу.

Това е от преди малко:

Име:	1.jpg
Прегледи:      479
Размер:	96.3 KB
ID:	2493
    Винаги може по-добре.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •