Не се притеснявай, Всеки ден ще разбираш все по-вече, колко малко знаеш за пчелите. Пчеларя се учи цял живот и накрая разбира, колко малко знае.
Моят опит е кръгло 10 години. Започнах през 2004 с няколко рояка от съседа и един подарък от роднина заселени в 12 рамкови дадани. Първата зима успях да уморя всичко до крак. После си купих 10 отводки ЛР и започнах по лека лека да създавам стопанството, без да бързам особено. За мен пчелите не са средство за генериране на някакви доходи, а по-скоро начин да съм сред природата. Много чета и много слушам и си създавам собствени практики за работа, специфични за моите условия. Не гледам на тези с по-малко опит като на будали. Човек винаги може да научи нещо, дори и от този, който няма въобще никакъв опит. Или както казваше един мой професор "От всеки идиот може да се научи нещо полезно", въпреки че камъните бяха в моята градина, човека бе прав. Не мисля, че съм научил всичко за пчелите. Напротив с всеки изминал ден научавам, колко малко знам за тях. Всичко си правя сам. Не че не мога да си го купя, а защото това е част от удоволствието. Е вярно, понякога ми идва на нагоре, но все успявам някак да се справя. В общи линии работя съвсем сам.