Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
Напълно съм съгласен.Аз също мисля,че баланса във всичко е ключа към успеха.Проблема е,че третирайки за акара ние ежегодно разрушаваме този баланс.В природата няма такава химия и оцеляването на семейството е функция от генетичните качества на пчелите.Всяка ползвана киселина реално има действието на антибиотика - унищожава както патогените,така и полезната флора.На практика се извършва дезинфекция(нещо като фумигация) на кошера.Не казвам,че съм против ползваните киселини в пчеларството(аз също ползвам),но би било добре ако има начин този "страничен ефект" да бъде смекчен.Мисля,че пробиотиците биха компенсирали това отклонение.Трябва практика ,наблюдение и известно време за да се провери това.
Бактериите били те полезни или вредни:
Могат да обичат алкална или киселинна среда.
Могат да обичат кислород или не.
Могат да обичат по-висока или по-ниска температура.
Киселините не убиват всичко наред, а по-скоро спират развитието на бактерии обичащи алкални среди и подпомагат другите.
Представи си една война между бактериите и всеки вид се бори за ресурсите. Това е и принципа на войната на Хлебния мухъл и Пеницилина.