Цитат Първоначално публикувано от motor63 Виж публикацията
.......Личното ми мнение, че създаването на четири организации е тежка,натоварваща и неефективна дейност на този етап. ......
Ораганизациите станаха 4 по принуда, а не защото съм садист и искам да си направя харакири. Помисли - няма как да изсипем в една кошница както организации, така и физически пчелари. Също така няма как да изсипем в една кошница регистрирани и нерегистрирани организации. От тука и дойде идеята за втора организация, която да даде шанс на нерегистрираните пчелари и организации също да си дават своя глас и чрез нея този глас да достига до конфедерацията, но вече по ОФИЦИАЛЕН ПЪТ. Тоест асоциaцията (БПА) така да се каже ще официализира и нерегистрираните пчелари. Нейните структури и начини на вземане на решения ще са коренно различни от тези в конфедерацията - нямам как тези разлики да ги смесим в един общ устав.

Третата организация - на индустриалните пчелари - тя си е просто задължителна. Тя ще обединява пчелари с над 150 кошера (числото е взето от директивите на евросъюза) и най-вероятно тази ще е най-активната от всички организации. Тя ще е най-активната и най-силната, защото именно пчеларите с над 150 кошера отговарят на ПРОФИЛА НА СЪВРЕМЕННИЯ ПЧЕЛАР:
1. Активни са
2. Това им е бизнес
3. Пчелините им са официално регистрирани
4. Имат компютри, мейл и интернет
5. Управляват ги будни и знаещи хора, предимно младежи и хора на средна възраст
6. Наясно са с проблемите на държавата и пчеларството и ИМАТ МНЕНИЕ ПО ВЪПРОСА как да се подобрят нещата
7. Сумарно техните кошери са над 50% от всички кошери в България
8. Всъщност точно тези хора ДВИЖАТ ПЧЕЛАРСКАТА ИКОНОМИКА и точно техните решения и действия СА ОПРДЕЛЯЩИ за развитието на отрасъла

Убеден съм, че над 90% от активистите и бъдещите лидери ще произлязат ИМЕННО ОТ ТАЗИ ГРУПА ХОРА - ИНДУСТРИАЛНИТЕ ПЧЕЛАРИ. Няма как тези хора да ги изсипем в общия кюп - та те са ЕЛИТА на пчеларите и именно те ще са ДВИЖЕЩАТА СИЛА за бъдещи промени към по-добро. Именно заради тях се създава и АИП (Асоциация на индустриалните пчелари). Та това ще бъде НАЙ-АКТИВНАТА АСОЦИАЦИЯ, която НАИСТИНА ЩЕ РАБОТИ по проблемите. По моя скромна прогноза тази асоциация за в бъдеще по естествен път ще придобие ВОДЕЩА РОЛЯ и ЛИДЕРСКИ ПОЗИЦИИ в конфедерацията.

Последната асоциация е майкопроизводствената. Тя няма нищо общо с другите три освен факта, че ще споделя същите демократични принципи. Няма как - трябва да се разбие монопола на НРАП, и единствения начин това да се случи към днешна дата е да се направи втора развъдна организация.

Ха сега ми кажи коя от четирите организации е излишна и можем да я си икономисаме труда от нейното създаване?