ЧЛЕНСТВОТО В НОВИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ТРЯБВА ДА Е ДОБРОВОЛНО !!!
За разлика от старите вождове и от Мишо новите 4 организации трябва да разчитат на ИЗЦЯЛО ДОБРОВОЛНО ЧЛЕНСТВО. За да се случи това обаче (да се наберат много членове), тези организации трябва да предприемат редица мероприятия, с които ДА СЕ ХАРЕСАТ НА ПЧЕЛАРИТЕ:
1. Никакъв членски внос или за да се спази закона, нека да има членски внос, но ДА Е МИНИМАЛЕН. Например 1 лев за физически лица и 10 лева за сдружения и фирми. Така или иначе събираният членски внос не е в състояние да покрие никакви разходи. Нещо повече - ще създаде главоболия и разходи на счетоводния отдел за поддържане на изрядна счетоводна документация. В моята фирма веднъж аз направих проверка колко счетоводни реда са обработили моите счетоводители за 10 години и колко заплати съм им дал за този период. Резултата беше, че един счетоводен ред ми е струвал средно 4 лева. При това положение приходи или разходи под 5 лева е по-добре въобще да не се правят.
2. На пчеларите трябва ДА ИМ СЕ ДАВА - каквото може и колкото може, съобразно финансовите възможности на сдруженията. Като минимум ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ДАВА ИНФОРМАЦИЯ под всякаква форма.
3. От пчеларите ТРЯБВА ДА СЕ ВЗЕМА МНЕНИЕТО ИМ по всеки един пчеларски въпрос и да им се ГАРАНТИРА, че това мнение НАИСТИНА ЩЕ БЪДЕ ОТЧЕТЕНО ПРИ ФОРМИРАНЕ НА СТАНОВИЩЕТО НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ.
4. На пчеларите трябва да им се ГАРАНТИРА, че нови вождове НЯМА ДА СЕ ПОЯВЯТ. Най-лесно това ще стане чрез залагане в устава на методи и средства за БЪРЗО И ЛЕСНО СВАЛЯНЕ ОТ ВЛАСТ на текущ ръководител, който не работи съобразно очакванията им.
5. На пчеларите трябва да им се ГАРАНТИРА ПУБЛИЧНОСТ. Те искат да знаят какво се случва и кой от тяхните лидери наистина защитава интересите им и кой - не.
Има и още - трябва това да се обсъди. Очаквам мнения и предложения.