Да речем, че е един от най-активните по медиите На последното заседание на работната група заяви, че сигурно трябва да се помисли дали да не се разреши до 20-30 семейства да има в населените места. После четох някакво изказване, където предлагаше да е до мисля че беше 20 кошера на декар площ в регулация да е мярката. Някакви такива простотийки. Е ако не сте се сетили за кой става дума ще ви подскажа. Моят политически приятел Михайлов. Иначе в писмата до дружествата от съюза пише съвсем друго. По скоро използва това като коз, че виждате ли ако не направим НППО-то и ако той не го оглави, че ни изхвърлят от населените места. В работната група нещата въобще не стояха по този начин. МЗХ беше направило предложение, с което повечето не са съгласни, дори и представителя на общините беше против изваждането на пчелите от селата. Основанието на МЗХ е, че имало жалби до омбусмана (мисля че ставаше въпрос за три-четири) При личните разговори с предтавителите на МЗХ и по-конкретно с г-жа Нейкова им споделих защо изваждането на кошерите, ще е началото на края и ги попитах дали след като планират такава принудителна мярка си дават сметка какви разходи ще трябва да направят пчеларите и кой ще плати тези разходи, кой ще подсигури терени, след като се вижда, че общините не са склонни да дават терени на пчелари (точно тогава имаше случаи на такъва откази). Попитах кажете какво да направим, след като в селата не ни искат, че пчелите жилят, извън селата не ни искат, че пречим на фермерите е къде да си денем пчелите. Съзнавате ли че без тях скоро няма да има какво да ядем или вече има фирми, които са подготвили вноса. Тези на които пречим днес дали утре няма да са най-ощетените от липсата на пчелите. Естествено отговор не получих, но ми беше натъртнато за основанията. Другото предложение беше да се увеличат отстоянията от 100 на 500м от обществени сгради. Това си е направо вадене от регулация, та даже за някой малки села и на доста извън регулация. Като се водеше спора дали да е една или няколко организации от МЗХ бяха предложили точно нещо като това дето иска г-на Михайлов, но юридически няма какда стане. Даже техите юристи се съгласиха с това и тогава нещата се оказаха, че по-скоро нещо като борд да се направи. Никой не обърна внимание на предложението на експертите от поземлени отношения, пчеларите да могат да се ползват от възможностите, от които се ползват другите животновъди за предоставяне на общински терени-мери без търг а само по оценка. Никой не обърна внимание на предложението да може да се вкара текст в закона, който да реши проблемите с ограждането на пчелините в горските територии, защото сега се влиза в един омагьосан кръг. Хем трябва да си оградиш пчелина хем закона за горите не разрешава. И проблемите с ветиринарното обслужване и с пръсканията все въпроси, на които от МЗХ не им се занимава, а другите само пред широката публика твърдят че трябва да се решат, но предложения от лидерите така и не дойдоха. Дори и системата за СМС уведомяване там просто се хванах за главата. Иначе в работната група представителите на пчеларите са 8 от мисля че всичко бяха 25. За какво мнозинство става дума.

Цитат