Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 40 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 393
    Заслужил Автор
    Регистриран
    07.02.2013
    Ааа, чичко Йорданов, без публични подигравки с прохождащите в занаята. Тук сме само сериозни хора и само сериозни мнения търсим
    Я кажи сега, тебе не те ли сърбят ръцете да пробваш нещо ново. За разтуха от зимата, де...

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Батка, че сте сериозни - сериозни сте, ама имате и чувство за хумор, па аз такива хора харесвам. Имам и аз нови неща дето ги пробвам. Оня ден накапах моите с ОК, първи път. И един ДБ съм го дупнал отстрани и тая зима ще кара с топло разположение на питите, да видим какво ще стане. И да вляза малко в темата - от това което съм изчел за Фарар, при моите условия ако го прилагам, няма с какво да ме улесни мен или пчелите ми, така че ще ви чета с интерес.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Щом се захващате с Ф. сега е момента да си вземете рамки с тънка горна летва.Иначе едно са ниски рамките друго и в средата на зимното кълбо ви се отварят 4,5 см. дърво и въздух.А това си е сериозно разстояние за зимата.Не е фатално , но защо да се мъчат пчеличките?В интерес на истината от 2000-та до сега не съм имал проблем с Ф.Най-хубавоно му е че от Д.Б. не можеш да извадиш половин рамка мед на есен и да я смениш със сироп , а от Ф. не е проблем.Един корпус, магазин с инвертиран сироп отгоре и зимата минала.
    Колега, jordanov, ако дъното ти е с мрежа и е отворена и на мене ще ми е интересно каква разлика в зимуването може да се появи?
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Заслужил Автор
    Регистриран
    07.02.2013
    Бях чел за тези рамки и се чудя належащо ли е - всъщност казваш, че не е фатално. От друга страна подобен проблем с разстоянията би трябвало да съществува и при зимуване в лангстротов кошер. Честно казано не ми се иска да вкарвам трети вид рамка в обръщение.

Заслужил Автор
    Регистриран
    07.02.2013
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    И един ДБ съм го дупнал отстрани и тая зима ще кара с топло разположение на питите, да видим какво ще стане.
    Като гледам си готов за двумайчино в ДБ. Имаше наскоро великолепни снимки на подобни дванайсетаци във форума.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Темата за Фарар и мен ме вълнува... за догодина смятам и аз да пробвам няколко фарара на 10 р. Смятам да развия силни дб семейства и да им взема младата пчела и да им тупна по и маточник и да ги сложа в магазин.... а летящата пчела ще налети по другите кошери и ще ги използвам за медосбора....Но не това е важното. Интересувам се от това дали е по-добре фарар 10 или 12 рамки?

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от BateMisho Виж публикацията
    Бях чел за тези рамки и се чудя належащо ли е - всъщност казваш, че не е фатално. От друга страна подобен проблем с разстоянията би трябвало да съществува и при зимуване в лангстротов кошер. Честно казано не ми се иска да вкарвам трети вид рамка в обръщение.
    При Л.Р. съществува така наречената "зона на смъртта" по тая причина.Преминаване от единия корпус в другия е проблемно при ниски температури и голямо разстояние.При Ф.не се получава , защото семейството винаги е на два от корпусите.Не се налага да преминава.
    А аз се питам защо да е толкова дебела горната летва на рамката когато рамките са ниски и леки.Единствения смислен отговор е унифициране на частите на рамките и по лесно сглобяване на самите рамки.Но това са човешки изисквания , а не изисквания продиктувани от живота на пчелите.Та затова мисля тънката горна летва за по пригодена към пчелите в конкретния кошер Ф.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    E поради тази причина на моите лр съм с 20*20 мм горна летва... за да се получи надграждане по летвата отстрани и да има кълбото допир с восък а не с дърво! Аз сега ще си поръчвам магазинни рамки с 20*10мм горна и долна летва а отстрани с хофман 37мм. Заради добива на восък.... като ги режа с ножа ще се получават доста разпечатки. А и като ги изрязвам ще намаля теглото на самата рамка и няма да има проблем в центрофугата, така всички ще са равни по тегло и няма да има нужда от нагласяне за баланс....

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Пчеларски район
    Добрич
    при един колега с лр кошери видях горните летви са триъгълни точно по тази причина. От ВО изграждат нагоре и реално има мед до горния ръб на рамката, така намаля мъртвата зона и казва че не е имал смъртност от глад.

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Кръстев Виж публикацията
    E поради тази причина на моите лр съм с 20*20 мм горна летва... за да се получи надграждане по летвата отстрани и да има кълбото допир с восък а не с дърво! Аз сега ще си поръчвам магазинни рамки с 20*10мм горна и долна летва а отстрани с хофман 37мм. Заради добива на восък.... като ги режа с ножа ще се получават доста разпечатки. А и като ги изрязвам ще намаля теглото на самата рамка и няма да има проблем в центрофугата, така всички ще са равни по тегло и няма да има нужда от нагласяне за баланс....
    По скоро обратното,плодникова рамка -горна летва 10мм.дебелина, 20мм. височина,странични по желание от 25мм до 37мм.За добива на восък не ти трябва уширение на рамката.
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

Страница 8 от 40 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •