Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
Направо си загазил.
Пише по книгите, че семейство, което е в роево настроение, от дни спира да работи и само силна паша може да го изведе от това му състояние. Силната паша я имаш и то толкова силна, че плодника се задръства, майката няма ккъде да снася, и пчелите изпадат в роево настроение, въпреки пашата. Но пък ти казваш, че пчелите не спират да работят. Странно, казваш, че си унищожил сума ти чашки и маточници. Странна работа. В книгите пише, че в деня в който ще излети роя , пчелите почти не излитат, не работят, трябваше това да го забележиш. Така като отвориш според теб роилото се семейство, пчелите вътре намалели ли са, има ли маточници по долния ръб на питите?
Може и да е прав Юрката, това да е чужд рояк. Има ли други пчелини в района ти?
Евгени братле, пчелите до последно работиха. нали ви казах бях при тях 1 час и пушех и си стрелях с въздушната пушка, същевременно ги и наблюдавах. и от 2та кошера пчелите бачкаха здраво. излитаха на куп по 30-40 и се врущаха на куп по 30-40. заняма ме 10 мин и рояка беше на джанката. дори се не беше и сформирал. беше на отделни топки по различните клони и имаше много летящи пчели дори.след което се събра на 1 топка. което ме навежда на мисълта че тъкмо е дошъл, щом не е в купум още и половината все още летеше около дървото. да в раиона има пчелини ни са малки. единия е с 4 кошера, а другия с 7-8. на 2 км отъ мен в селото ама по посока драганица има още един пчелин с около 20-25 кошера.но аз досега не съм виждал рояк на живо камо ли в двора ми, и то веднага след като си взех кошери. ще е ебати късмета и съдбата да е от чуждо място рояк. днес говорих с един старец дето пчелина му е на около 500 м от моя.преди няколко дена единия му кошер бил изпаднал в роене. имало малки бради по дъската му и много пчели на прелката.но нищо не направил защото за него роенето е нещо нормално и тем подобни старчески неща.но тои във вторник ще идва да му помагам да слага магазини на неговите че е стар и не може сам, и ако е роило негов кошер ще си му дам рояка.макар че според мен рояка е мои, ама знам ли и аз.....като отворих кошерите си имаше пчели.отворих ги по време на паша вчера към 6=7. значи е имало поне 1-трета от пчелите навън. а кошерите и магазините същевременно си бяха пълни с пчели. даже много пчели. дори се пооплаших малко като ги видях колко са да ме не изпохапят.така че си има пчели в съндъците.и като отворих и двата кошера, дереджето им от към мед, пило, пчели и градеж е почти едно и също. няма примерно единия да е с по малко пчели от другия. освен ако не са роили и двата и не съм видял единия рояк. и не по мало важно не съм чул така нареченото квакане на маиките. не знам в шах съм. а усещам че в наи скоро време ще съм и мат освен шах.говорих с много пчелари. Станко, старците тук в селото, включително и с един пчелар които е и ветеринар. четох много в книгите и списанията днес както и в форума и други и-нет издания. и колкото повече чета толкова повече съм озадачен вместо да ми се изяснява картинката. ааааааааа сетих се и друго което ме направо побърква.как преди 3-4 дена нямаше мед в плодниците, имаше на по пита и половина, а в магазините се бяха качили малко пчели и имаше в нектар в не повече от 20 килиики на пита. как за тези 3-4 дена тези две семеиства задръстиха плодника,напълниха магазините, та сложих и втори такива. та на всичко и тогоре евентуално са и роили. и това в рамките от сряда вечерта до вчера събота на обяд.казвам ви в много дълбоки размишленя съм. нужен ми е рестарт