Евгени братле, пчелите до последно работиха. нали ви казах бях при тях 1 час и пушех и си стрелях с въздушната пушка, същевременно ги и наблюдавах. и от 2та кошера пчелите бачкаха здраво. излитаха на куп по 30-40 и се врущаха на куп по 30-40. заняма ме 10 мин и рояка беше на джанката. дори се не беше и сформирал. беше на отделни топки по различните клони и имаше много летящи пчели дори.след което се събра на 1 топка. което ме навежда на мисълта че тъкмо е дошъл, щом не е в купум още и половината все още летеше около дървото. да в раиона има пчелини ни са малки. единия е с 4 кошера, а другия с 7-8. на 2 км отъ мен в селото ама по посока драганица има още един пчелин с около 20-25 кошера.но аз досега не съм виждал рояк на живо камо ли в двора ми, и то веднага след като си взех кошери. ще е ебати късмета и съдбата да е от чуждо място рояк. днес говорих с един старец дето пчелина му е на около 500 м от моя.преди няколко дена единия му кошер бил изпаднал в роене. имало малки бради по дъската му и много пчели на прелката.но нищо не направил защото за него роенето е нещо нормално и тем подобни старчески неща.но тои във вторник ще идва да му помагам да слага магазини на неговите че е стар и не може сам, и ако е роило негов кошер ще си му дам рояка.макар че според мен рояка е мои, ама знам ли и аз.....като отворих кошерите си имаше пчели.отворих ги по време на паша вчера към 6=7. значи е имало поне 1-трета от пчелите навън. а кошерите и магазините същевременно си бяха пълни с пчели. даже много пчели. дори се пооплаших малко като ги видях колко са да ме не изпохапят.така че си има пчели в съндъците.и като отворих и двата кошера, дереджето им от към мед, пило, пчели и градеж е почти едно и също. няма примерно единия да е с по малко пчели от другия. освен ако не са роили и двата и не съм видял единия рояк. и не по мало важно не съм чул така нареченото квакане на маиките. не знам в шах съм. а усещам че в наи скоро време ще съм и мат освен шах.говорих с много пчелари. Станко, старците тук в селото, включително и с един пчелар които е и ветеринар. четох много в книгите и списанията днес както и в форума и други и-нет издания. и колкото повече чета толкова повече съм озадачен вместо да ми се изяснява картинката. ааааааааа сетих се и друго което ме направо побърква.как преди 3-4 дена нямаше мед в плодниците, имаше на по пита и половина, а в магазините се бяха качили малко пчели и имаше в нектар в не повече от 20 килиики на пита. как за тези 3-4 дена тези две семеиства задръстиха плодника,напълниха магазините, та сложих и втори такива. та на всичко и тогоре евентуално са и роили. и това в рамките от сряда вечерта до вчера събота на обяд.казвам ви в много дълбоки размишленя съм. нужен ми е рестартПървоначално публикувано от evgeni.filimonov

Цитат