Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 17 от 41 ПърваПърва ... 7151617181927 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 161 до 170 от общо 408
    Автор
    Регистриран
    08.01.2014
    Пчеларски район
    област Плевен
    Веднага ви давам форум с отлично действаща такава рейтингова сиситема, в който участвам редовно - http://www.bb-team.org/forums На всяко МНЕНИЕ (отговор) има възможност за гласуване, НО Е САМО ПОЛОЖИТЕЛНА! Като във Фейсбука, няма "Не харесвам". Това спира хейтърите и не позволява да стават форумни войни за рейтинг. Лошите и безсмислените постове си стоят на едно ниво с НУЛА гласа. Идеята е след някакъв определен брой харесвания, мнението да се оцвети в друг цвят и така да изпъкне в темата. Много е полезно , защото се откроява ценната (оценената) информация от плявата. Трябва обаче да се прецени според общата маса потребители, колко харесвания да оцветяват мението. В BB-Team преди бяха 10, сега вече са 15, защото потребителите са много и 10 положителни мнения се събират много лесно и ефекта на пресяването се губи. Това вече си е въпрос на експеримент и настройка. Вече според средния брой на харесвания на постовете на даден потребител се вижда дали другите го оценяват и какъв е рейтингът му. Според мен това позволява да изпъкнат само потребителите, които пишат качествени, информативни или просто забавни постове, другите си стоят на нулево ниво или близко до него.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Пак почнахте да се ядете!Малко спокойствие моля!
    Ако се направи както трябва няма да има кой знае какво разминаване.
    Всеки да може да гласува само веднъж.
    Като приемем че има 15-20% спамаджии и негативисти които казват и на бялото черно,както и 10-на% които няма да са съгласни с казаното,би трябвало да се приеме че 1/3 от гласовете за един добър постинг с ценна информация ще са отрицатели.Това е положението,наблюдава се непрекъснато по фоумите.
    Целта при гласуването е една,този който е писал да свери дали информацията която е споделил е оценена от болшенството от съфорумниците.
    Може би,по този начин може да се помогне и на модераторите да разчистват по лесно спама,като постингите с над 50% негативни оценки да им светкат за проверка.
    Предложението на freelancer_bg е много добро

Наблюдател
    Регистриран
    21.11.2013
    Пчеларски район
    Килифарево
    Доста мнения вече се написаха относно гласуването и пак оставихме на заден план споделянето на опита в пчеларстването. Дайтеее! моля ви по темата.

Автор
    Регистриран
    05.12.2013
    Пчеларски район
    Стара Загора
    П.дкрепям хората пищеши във форума. Подкрепям Матеев в писането във форума. Иновативно мислене подкрепено с експерименти. Дори и 1 от 100 идеи да излене добра то хвърления труд не е напразен. Форума е място за споделяне на информация. Информацията достигнала до нас трябав сами да пресяваме спрямо нуждите си(разибра се това зависи и от съдържанието на консервната кутия която носим) и да се възползваме от постигнатото от другите. Едно гласуване на постовете във форума според мен няма да допринесе толкова много, колкото би навредило. И да не забравяме, че темата е в съвсем друга насока, което се случва и с доста други теми...

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Пчеларски район
    Добрич
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Добре - задавайте конкретни въпроси, и ще ви отговоря. И ...... много ви благодаря за подкрепата !!!
    Какво се случи с отводките на по 1,2,3,4,5 рамки? Сформирани по едно и също време каква разлика се получи?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    За съжаление нямах точно проследяване, така че не мога да направя сравнителен анализ. Имам само обобщени резултати, а именно че в рамките на годината удвоих кошерите си. По-точно - умножих ги по 2.2, въпреки голямата смъртност предвид факта, че правех отводки предимно с маточници, а не с оплодени майки. Всъщност натрупах друга допълнителна информация относно процента на оплодени майки в зависимост от околните условия, но за това писах подробно някъде из форума. Грешките които допуснах са неправилно (недостатъчно) хранене на отводките, както и неправилно разположение на отводките в рамките на пчелина, в резултат на което оплождащите се майки се бъркаха и налитаха в други отводки или кошери.

Наблюдател
    Регистриран
    21.11.2013
    Пчеларски район
    Килифарево
    А, до колко бяха успешни отводките тип гол рой? Само старите- летящите пчели и майката.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Пак ти казвам - нямах проследяване. Едновременно правихме всякакви видове отводки, и после те така се насмесиха по пчелините, че на практика никаква полезна единична информация не може да се извлече. Имам само обобщена информация, която вече я казах.

Единствения сериозен извод е, че трябва да има информационна система, иначе хаоса е пълен. Няма как - хиляди кошери могат да се гледат само по 2 начина:
    1. Посредством подпомагане от компютърна информационна система
    2. Без информационна система, но с ЕДНОТИПНИ ОПЕРАЦИИ за всички кошери в пчелина.

Аз правих разнотипни операции без информационна система, и в резултат на това изпаднах в пълен хаос. Това е грешка, която не трябва да се повтаря.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Здравейте!От пост #48 на колегата kacone имаше призив да се пише по темата.Но до #163 се писа за всичко друго,но не и по темата.Може би има колеги които стоят по цял ден пред компютъра,за да пишат по всички теми,за да могат да достигнат до заветнотоVIP–автор,за да са наравно с колегите които пишат съществени,важни неща за пчеларството,като Скутелатор,Д.Бонев и др.подплатени с факти или Матеев–като новатор и експериментатор в пчеларството.Може би всички тези 13 страници,списвани не по темата, трябва да се преместят където им е мястото–в други теми,за да остане писаното по същество,за да може да се следи по лесно.Дори успяхме да откажем Матеев да споделя експериментите които прави по темата.Не мога да допусна ,че човек с неговия практичен ,комбинативен и логичен ум, ще допусне да не води някакви записки във своя електронен бележник.Аз който не съм толкова организиран ,си записвам по нещо в тефтера/книжен/ .Така че,колега Матеев,споделете все пак и малкото което е останало.Аз, с моите 30 Даданчета не мога да си позволя много експерименти за да стигна до крайния резултат,до който сте стигнали Вие през миналия сезон,макар и да сте действали хаотично,поради многото начинания които е трябвало да вършите в пчелините.Това за мен ще е много полезно през новия сезон.Предварително Ви благодаря.

Автор
    Регистриран
    28.02.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Veliko Tachev Виж публикацията
    А, до колко бяха успешни отводките тип гол рой? Само старите- летящите пчели и майката.
    Аз мога да споделя някои мои мнения, основани на субективните ми преценки и наблюдения:
    1. Според мен тази технология е много переспективна, но както всяка друга, и тя трябва да се изучи и прилага правилно.
    2. Гол рой, направен само на празни, неизградени пластмасови основи и майка веднага започна градеж, но после се забави и много изостана с развитието си, вероятно поради напредналото време - беше август. В крайна сметка, не оцеля до есента.
    3. Резултатите са много добри, ако майката се пренесе заедно с питата.
    4. Оцеляването на гол рой на придадена майка има случаен характер, но при силни семейства и пита с пило успеваемостта е висока.
    5. Създаването на гол рой с пчели под някаква, бих я нарекъл критична маса не става. Имам съмнения, че не всички летящи пчели се връщат в кошера след отделянето на рой. Това се благоприятства и от обстоятелството, че кошерите са близо един до друг и налитането в съседен кошер е много вероятно.
    Изводи (лично за мен!): Гол рой да се прави само от силни семейства с много летящи пчели и високопродуктивна майка. Майката да се пренесе с питата с пило, на която се намира. Така снасянето няма да прекъсне и пчелите остават в кошера. Да се прави не по-късно от началото на юли, за да има време семейството да се развие за презимуване.
    При писането на това мнение се консултирах и обобщих информацията с моя колега, с който заедно правихме отводките, а той е правил успешно на гол рой и в личния си пчелин, от силни семейства и придадени майки.

Страница 17 от 41 ПърваПърва ... 7151617181927 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •