Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 408

Преглед на хибрид режима

Автор
    Регистриран
    19.11.2010
    Пчеларски район
    Павликени-Сухиндол,
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Рейтинга го дават останалите потребители. Ако на тях им харесва някой да се прави на шут и го награждават за това с +, тогава какво лошо има в това този човек да има голям рейтинг. Според мене рейтинговата система ще помогне за това форума да придобие такъв вид, какъвто го иска мнозинството от пчеларите. Не е задължително това да се харесва на мене или на тебе - важното е да се харесва на мнозинството. Няма как - демокрация в действие.......
    Този филм го гледахме преди години тук във форума и наистина беше шоу, защото минуси и плюсове се слагаха на килограм. И разбира се беше отменен и нещата се успокоиха. Дано форумниците са помъдрели, а и вече не пишат повечето тук. За мен лично чета само коментари за които знам,че пишещия "носи" информация/ е не всеки път/, и без значение ми е дали ще сложа + или -, аз съм го направил вече за себе си! Но щом е демокрация в действие.....Ще следя форума с още по-повишен интерес!!!

Наблюдател
    Регистриран
    21.11.2013
    Пчеларски район
    Килифарево
    А, до колко бяха успешни отводките тип гол рой? Само старите- летящите пчели и майката.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Пак ти казвам - нямах проследяване. Едновременно правихме всякакви видове отводки, и после те така се насмесиха по пчелините, че на практика никаква полезна единична информация не може да се извлече. Имам само обобщена информация, която вече я казах.

Единствения сериозен извод е, че трябва да има информационна система, иначе хаоса е пълен. Няма как - хиляди кошери могат да се гледат само по 2 начина:
    1. Посредством подпомагане от компютърна информационна система
    2. Без информационна система, но с ЕДНОТИПНИ ОПЕРАЦИИ за всички кошери в пчелина.

Аз правих разнотипни операции без информационна система, и в резултат на това изпаднах в пълен хаос. Това е грешка, която не трябва да се повтаря.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Здравейте!От пост #48 на колегата kacone имаше призив да се пише по темата.Но до #163 се писа за всичко друго,но не и по темата.Може би има колеги които стоят по цял ден пред компютъра,за да пишат по всички теми,за да могат да достигнат до заветнотоVIP–автор,за да са наравно с колегите които пишат съществени,важни неща за пчеларството,като Скутелатор,Д.Бонев и др.подплатени с факти или Матеев–като новатор и експериментатор в пчеларството.Може би всички тези 13 страници,списвани не по темата, трябва да се преместят където им е мястото–в други теми,за да остане писаното по същество,за да може да се следи по лесно.Дори успяхме да откажем Матеев да споделя експериментите които прави по темата.Не мога да допусна ,че човек с неговия практичен ,комбинативен и логичен ум, ще допусне да не води някакви записки във своя електронен бележник.Аз който не съм толкова организиран ,си записвам по нещо в тефтера/книжен/ .Така че,колега Матеев,споделете все пак и малкото което е останало.Аз, с моите 30 Даданчета не мога да си позволя много експерименти за да стигна до крайния резултат,до който сте стигнали Вие през миналия сезон,макар и да сте действали хаотично,поради многото начинания които е трябвало да вършите в пчелините.Това за мен ще е много полезно през новия сезон.Предварително Ви благодаря.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Голия рой, освен прекъсване цикъла на вароа, има и едно друго много голямо предимство - прекъсване цикъла на размножаване и на другите патогени (примерно Ам. гнилец). Повечето (и в по-голямо количество) от гадостите в кошера се намират в питите, и стръсквайки пчелите на основи, даваме на семейството "чист старт". Естествено, "чистия старт" отива по дяволите, ако едната от старите пити продължава и в новия кошер.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    Да споделя и моя опит. Правя късни отвотки само със стари пчели в нуклеуси, като ги стръсквам при последното вадене на меда. Не ги карам да градят слагам им изградени изтръскани пити (слагам им такива с прашец)и оплодена майка. Развиват се страхотно до края на есента с моя помощ(подхранване със захарен сироп)
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Голия рой, освен прекъсване цикъла на вароа, има и едно друго много голямо предимство - прекъсване цикъла на размножаване и на другите патогени (примерно Ам. гнилец). Повечето (и в по-голямо количество) от гадостите в кошера се намират в питите, и стръсквайки пчелите на основи, даваме на семейството "чист старт". Естествено, "чистия старт" отива по дяволите, ако едната от старите пити продължава и в новия кошер.
    Този метод, ако се прилага на всички семейства (поставяне в/у основи), всяка година това просто ще реши много проблеми, но излиза много скъпо удоволствие, но защо пък не.

Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    Троянска община
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Този метод, ако се прилага на всички семейства (поставяне в/у основи), всяка година това просто ще реши много проблеми, но излиза много скъпо удоволствие, но защо пък не.
    Това ми се върти от 2-3 години в главата. Идеята ми е на всеки 3 или 5 години, в края на последната главна паша, семействата де се прехвърлят в чисто нови кошери (може и обеззаразени ) на рамки с основи.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Целта на тези отводки които правя, НЕ Е така нареченият "чист старт"(нямам нужда от него), а да използвам пълноценно старите пчели създавайки късни отводки. Те са ми много полезни напролет.
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 12.04.2015 в 01:22. Причина: неправилен цитат

Автор
    Регистриран
    28.02.2011
    Ако целим и превенция на болестите, да, напълно си прав. Ако обаче целта е да възстановя/увелича броя на семействата с минимален риск от загуба, бих помогнал с една пита. Но при съмнение за заболяване...бих се замислил. Нещо повече - веднага след отделянето на гол рой, докато няма пило, бих го третирал с препарат според случая.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от Stefanbg Виж публикацията
    . Нещо повече - веднага след отделянето на гол рой, докато няма пило, бих го третирал с препарат според случая.
    Какъв препарат би използвал за да ги третираш и правил ли си го !!!
    Милен Михов

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •