Колега Дамянов,радвам се,че толкова се задълбочаваш.Аз ровя по-отгоре,но се опитвам да сглобя по-голяма картинка с различните парченца.Хубаво ще бъде ако можем накрая да направим някакви изводи покрай обсъждането на пробиотиците,пребиотиците, витамин С,сребърната вода и различните Рн.Различни неща са,но всичките касаят флората в кошера и самите пчели.Не съм привърженик на разглезването на пчелите,но нека си представим следната картинка - 10,15 годишен кошер в който години наред са вкарвани синтетични акарициди,забранени вещества(да не ги изброявам),киселини, химикали и целия този микс гарниран с често овлажняване и мухлясване на вътрешността на сандъка и рамките.Всички говорим за восъка и неговата способност да абсорбира вредните химик али ,но никой не се замисля за дървесината(обсъждам дървените кошери) и химиите които са се абсорбирали в нея.В такава среда мисля,че полезните бактерии биха били подтиснати,а факта,че пчелите живеят вътре,би било логично да са подтиснати и полезните бактерии в тях.Отделно от това,налице са все повече патогени,които взимат надмощие при така създалите се благоприятни условия за тях.Вярно е,че пчелите „рендосват” всичко вътре и го полират,но самите автори пишат,че преди дезинфекция е необходимо клея да бъде изстърган?!
Защо хората пият пробиотици – заради различни здравословни проблеми обединени под общия знаменател „нисък имунитет”,а той е факт поради естеството на храната и начина им на живот.Храната е замърсена,с ниска хранителна стойност и почти без естествени витамини в тях,полуфабрикат.Бях чел изследване в което се посочва,че нивото на витамин С в портокалите,вече е 30 пъти по-ниско отколкото преди няколко десетилетия.
Нека обсъдим „храната” на днешните пчели,с какво се е променила,колко е замърсена,колко е разнообразна?
Акара също е нов враг за пчелите(повечето),който пренася все по-агресивни вируси.
Както сме обсъждали на други места – ключово за пчелите е техния имунитет което рефлектира във всичко – удължен живот,по-добър добив,по-малко работа за нас пчеларите,по-силни семейства,ниска смъртност и намалени разходи като цяло за пчелина.Ако пробиотиците са един от факторите,влияещи върхи здравето на пчелите,то си струва да обсъдим задълбочено темата.Струва си да обсъдим като цяло средата и факторите които влияят върху флората в кошера и самите пчели,тогава ще можем да направим по точни изводи и евентуално да подобрим с нещо практиката си,подпомагайки по този начин пчелите.
Радвам се,че колегата m_pchelari изрови материали за пробиотиците,ще гледам да ги кача пак в темата.Не би било правилно да гледаме на пробиотиците с големи очаквания при условие,че средата която създаваме в кошера постоянно ги унищожава.Би било по-правилно да установим кое създава благоприятни условия за тях(и обратното) и чак след това да помислим по какъв начин да ги внасяме вътре и в пчелите включително(това е по-лесната част).Отново повтарям,че темата е важна и за нас самите,за нашето здраве.Каква полза от болен пчелар и здрави пчели.