Изгледай това.http://www.youtube.com/watch?v=NkysS0VBKuA
Няма никакви намеци
,"1000 пчелари 1000 мнения"всеки който е решил да се знимава сериозно с пчели,независимо дали с 5 или 500 кошера трябва да намери своя начин на работа ,практика и четене,ако има наблизо някой да покаже още по добре.Тук в форума около 10% от участниците са пчелари от който има много какво да се научи ,но те са отговорили на даден въпрос по няколко пъти .Както и част от матеряла в темите е лакардия,НО има и доста уроци.
Поздрави.
Приятелю,дължа да ти разясня и се надявам да ме разбереш правилно.
Когато човек е решил да се занимава с нещо (в случая пчеларство), би следвало да се е запознал с елементарните неща. Според мен не е логично да закупиш пчелни семейства и едва тогава да започнеш да се интересуваш, спят ли пчелите през зимата или будуват. Последното в кръга на шегата.
Имам в предвид следното: когато колега зададе въпрос би следвало да каже имам еди какъв проблем, направих това и онова. Посъветвайте ме правилно ли е и какво е необходимо още да направя.
При така зададени въпроси, съм убеден, че никой от можещите да отговорят на въпроса не би го подминал с пренебрежение.
Когато някой зададе въпрос от рода:"Няма пило в семейството, какво да правя" или "Защо има много подмор" отговора, започва с едни предположения от страна на отговарящите и се стига до едно уточнение, че след това други, които имат желание да се образоват казват: ами то в темите много пълнеж и нищо съществено.
Извини ме, но ще приключа със своето словоизлеяние, за да се насладя на предстоящия мач на Лудогорец.
Аз работя както казах и преди дали в тази или в друга тема с плодник 10 рамков дори и не е 10р. ,а е 9р. за удобство при ваденето на първа рамка като имам и ЛР и ДБ и още 3 магазина спрях да ползвам 2,3 корпус заради удобството на магазина - първо е по лек пълен с мед и при вадене на меда ползвам пчелогонка така че вдигам пълните магазини и слагам пчелогонката я го направете с корпуси;второ когато плодника е един много по бързо успявам да блокирам майката и да започнат да събират за мен като целта е всички рамки в плодника да имат пило дори средните изобщо да нямат венец;трето много по бързо и лесно се разпечатват и центрофужат/по малко се късат/ ;четвърто много по бърз градеж и пълнене на мед защото са по малки .Мисля че това ви е достатъчно каквото и да коментирате не смятам да влизам в спорове защото аз работя така и няма да променя начина си на работа заради друг.
Може ли пчелно семейство да зимува с манов мед.Знам че навсякъде пише че не може но ще се радвам ако някои сподели от опит обратното.
Аз нямам опит това ми е първа зима с пчелите но ще споделя как ги зазимих.Пчелина ми се намира в родопите на над 1200м. надморска височина пашата ми е главно билки и планински растения и борова гора в изобилие.Преди да ги зазимя извадих малко мед от две плодникови пити поне да го опитам дет се вика 4 бурканчета мед извадих много тъмен е медът не разбирам дали е манов или не но предполагам е манов защото е доста тъмен.Подхраних пчелите до 15 септеври 2-3 пъти защото имаха запаси макар и от този тъмния мед но понеже съм начинаещ незнаех как да процедирам вади ли се този мед не се ли и то си стана октомври и така с този мед си ги зазимих.Та ако медът ми е манов сега ще разбера дали зимуват с такъв мед или не.Доколкото съм прочел и разбрал не зимуват на манов защото не могат да го храносмилат както трябва нещо от този сорт и ако не се облитат редовно хваща ги диария и умират но пък си мисля че ако има хубаво време и се облитат редовно може и да изкарат зимата.Това е положението при мен малко на риск но пък ще ми е за урок се пак човек се учи от грешките си.Повече ще ти кажа на пролет.Поздрави
Гледам сега видеото и си заслужава да му отделя време.
Още в първите минути започва с броя манипулации и каква е разликата с любителското пчеларство.
Аз съм скаран с този език, но хващам важното
Не съм съгласен тук-там, но пчелари много и техники още повече.
Благодаря!
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
В момента има 16 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 16 гост (и))