Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 8 ПърваПърва ... 5678 ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 77
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Vmitev Виж публикацията
    Книгата не е нещо авторско, Кантар просто си е направил труда да обобщи много проведени експерименти и трудове на други такива.
    Знам. Но когато искаш да наложиш определена теза много лесно може да подбереш изследвания които я подкрепят и да не споменеш други такива, които са неудобни. Отделно, има "учени" които също изкривяват фактите, изфабрикуват данни или провеждат изследването по начин че да се достигне до предварително зададения резултат. Отличен пример за това са "научните" публикации на доцента ( взех и аз нещо да му забравям името).
    Колко ли е трудно са скалъпиш заключение базирано единствено на такива "поръчкови" изследвания? Доказваш го научно и хоп, става истина

Цялата книга е една хвалебствена ода на Карниковите пчели ( по онова време се насаждаха известни настроения от отделни личности в България вместо Родопика, да се замени със австрийска Карника или Мацедоника, а групата на "жълтурките" беше все още силна). Доказва се че те са най-добрите - колкото и малко да снасят майките, по-плодовити от това не е възможно, колкото и малко мед да събират, другите раси събират още по-малко.... и т.н. 'се неща във тоя дух на мисли.

Относно въпроса за изследване коя пчела е по-добра - всеки може да потърси такива във google scholar
    Ето едно, което не е случайно подбрано от мен и се надявам да ви даде храна за размисъл
    http://annals-wuls.sggw.pl/files/fil...ll.pdf#page=37

Между другото, Бъкфаст трябва да се разбира повече като начин на селекция, отколкото като статична порода пчели. И да не забравяме че от Мерцедес до Мерцедес има разлика.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Това което съм прочел за карника е, че е перфектна пчела, само че е по-ройлива. По-точно, рои се повече от другите пчели , но не много повече /Кавказките пчели се роят повече от нея/.

Всеки пчелар знае как да не предизвика роене даже и при карника, друг е въпросът дали ще има време, което да отдели за всеки кошер, за да предотврати роенето. Само че има една уловка, на която всички сме хванати.

Най-лошото за пчеларите любители е че, не могат да отделят достатъчно време за своите кошери. Любителите работят някаква работа и не всяка събота или неделя могат да посетят пчелина. Между другото същото се отнася и за хората които са професионално ангажирани с пчеларство. Не може един професионален пчелар да отдели индивидуално време за всеки кошер.

А пчелите се роят при определени условия.

Има пчелари професионалисти във форума, които точно от това се оплакват - не можели да се спасят от роенето, няма да споменавам имена, защото ги уважавам, но според мен те не са виновни, виновен е кошера и стандартната рамка. Това е бич за рентабилността на пчелина. Така е, бич е, и пчелина ще фалира.

Голяма грешка е твърдението, че знаещите пчелари нямат изроили се семейства в пчелина си - прочетете горното и долното! Има много пчелари които знаят много за пчелите, но не могат да реализират знанията си поради липса на свободно време, защото не могат да следват технологията за съответния кошер.

И горното и долното е в пряка връзка с ползваните кошери.

Никога няма да ползвам повече стандартни кошери ДБ. Работата е убийствена, семействата са болни още през пролетта, нозематоза, влага, варовито пило, ако нямате дълбоко дъно с мрежа, умрели майки, разширява се първо в страни, слагаш восъчни основи или изградени пити за които трябва склад, борба - вечна борба с молеца, после разширяване нагоре, отваряш прелки, слагаш магазини, вдигаш в магазините пило за да се усвои, после изведнъж настъпва студено време и болести, пчелите жилят яко защото им пипаш в гнездото когато са силни през месец май, после се вади мед надолу когато пашата е слаба, пчелите пак жилят, и няма мед за зазимяване, или пък има много мед в плодника и майката няма къде да снася, затваряш прелки, кражби между кошерите, разпрострянаване на зарази, мишепредпазители, и се почва подхранване есенно, всяка седмица трябва да си при тях, и много акар защото пчелите са опрели до дъното, и лекарства, и ВО и Рамки и ковеш цяла зима, и питата ниска, и питки през февруари защото пчелите ще умрат от глад, и пролетно подхранване с дрожди и без дрожди, с мляко и без мляко, и си ги обичаш, ама много ги обичаш тези пчели и им купуваш храна с витамини, като на кучетата, ама те не са домашни любимци.

Аз не мога да живея без пчели, но няма да ги пипам и няма да вървя по този път.

А сега си представете задръстена майка в плодник на кошер ДБ през април, в края на април или началото на май. Лудница е, пчелите са започнали да се роят. И се започват противороеви мерки. Отводки, ама нямаш празни корпуси, налитане на майка, и т.н. хиляди са мерките. И семействата се отслабват без роене, защото нямаме време да дебнем и хванем роя, и няма мед, и т.н. Работа, работа, и пак работа за пчеларя.

Та за Карниката. Моята карника сама се зазими около 10.09.2014 г., престанаха да летят, а само се облитат. Има паша, но те сами решиха да си останат в гнездото. Имат си мед и си мързелуват, само охраняват прелката от оси. Прелката е огромна 4-2,5 см, но те си сложиха клей и оставиха една дупка около 1,5 см. И така е до сега, без подхранване, без лекарства, без прегледи.

Догодина ще ви кажа как са се развили.

Считам, че е много важно да ползваш местна пчела. Но това е една голяма тема.

Поздрави и успех на всички във форума!

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Слави, A.m. scutellata е още по-перфектна пчела - там където се засели тя, другите пчели започват да умират от глад. Само че е още по-ройлива и много агресивна, и... не може да зимува.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    За карниката.

Не я препоръчвам на никого, когато се отглежда в стандартен кошер на ниска рамка. В лежак може, но голям лежак.

Това което съм видял, е че не летят много /в сравнение с италианската пчела/, сякаш имат по-голямо КПД от италианките. Много рано прекратяват снасянето на яйца през есента /ако не се подхранват/, пестят запасите от мед, силно охраняват прелката /по точно охраняват си питите с мед/, но не са агресивни ако не им бръкнеш в гнездото.

Лошото при карниката е че много бързо задръстват майката с нектар, прашец и мед през пролетта и веднага се роят, и няма спасение. Това е заради стандартната ниска рамка и заради стандартните кошери.

Те са пчели за ранна и средна паша, след което се самозазимяват и само си охраняват гнездото.

Тя е подобна на европейската пчела в Германия и Полша, или като Средноруската пчела /много автори ги смятат за една и съща пчела/, само че се различава от тях по външен вид, и е много по-кротка и неагресивна.

Има много карники, които се различават помежду си по външен вид.

Всеки регион прави карниката малко по-различна от карниката в съседния регион.

Това прави карниката приспособена за точно определени растения и климат, в точно определен район /обаче на студено, във високите полета и в планините сега/. Чиста карника в момента не съм виждал, защото в България се внесоха много пчели и всичко е мелез. Всяка местна карника се развива много добре там където е възникнала, независимо от мелезите, от които се отървава чрез роене. посредством естествен природен подбор. Кавказките пчели са същите. Във всяка долина има различни пчели. Но всички се водят кавказки, като има няколко отделни направления със различни имена.

Горното и долното го пускам за да ви кажа, че най-добре е да ползвате местната пчела, която е най-приспособена към местните условия.

Пчелата не е холандска крава, която да я прецениш по вимето, тя е дива, дива и много дива, а изкуственото осеменяване на пчелни майки за мен е човешка лудост.

Когато ползвате майки закупени на пазара, имам предвид от майкопроизводител, тези майки могат да ви свършат работа само за около 1-2 сезона, след което пак трябва да си закупите майки. Направете си сметките и балансите на бюджетите на пчелините. Приходи и разходи!

Поздрави и успех на всички във форума!

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Слави13,един въпрос. Карниката гради ли добре восъчни основи или далаци?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Колега Slavi 13 ,извини ме ,но много черна картина описа.Така ще откажеш доста начинаещи в пчеларството.Ако може сподели твоята алтернатива.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Слави, уважавам хората които си отстояват различната гледна точка, затова...... ще те пощадя

Само искам да напомня на всички, че според счетоводните сметки, на някои от нас им е по-евтино да продават майки, отколкото да си ги купуват.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Карника сравнена с Бъкфаст?
    Минуси и плюсове?
    Какво трябва да се спазва при едната и при другата порода?
    За Бъкфаст знам че продава Дони,а Карника от къде може да се намери?

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    От мене,заявки след 10 април,само че,нямам документ за родословие.А на въпроси от къде съм сигурен за произхода ,няма на никой да отговоря-в ефир.
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Темата ми заприлича на онази приказка за царя и пчеларя.Решил царя да жени щерката за най-умния във царството.........накрая повикал пчеларя и му казал;
    -Искам майка,но да не е месна порода,да не е карника,да не е италианка,да не е бъкфас,да не е..............да е някаква по добра порода.
    Пчеларят отговорил;
    -Имам точно такава порода царю честити,но ще дойдеш да я вземеш НЕ в понеделник,НЕ във вторник НЕ..................в неделя,а в някой друг ден.
    Та според мен нещата са доста комплексни.Като се започне от района и флоропокритието......пчелопо критието.....подвижно........та се стигне чак до бройката кошери.Например-ако имаш 10кошера със елитни майки ще се изкарат макс 100 кила в повече.100кг x 5лв= 500лв от тази сума като се махне стойноста на майките...По друг начин стоят нещата ако се пчеларства със повече семейства.

Страница 7 от 8 ПърваПърва ... 5678 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •