И аз за сега съм отворил горните прелки, но ако дойде сериозно застудяване сигурно ще ги затворя, защото съм на отворени изцяло входове на дъната и мрежа 16/16см.(също отворена) в предния край на дъното.
Днес започнах да стеснявам и преподреждам пити където се налага. Пак имаше изненади. В половината кошери, които минах днес имаше пило по "един шамар" в някои на две рамки по "един шамар", а две семейства имаха пило на четири рамки като в единият имаше и личинки и яйца. Единя от тези "рекордьори" нещо му се скапа дъното и не може да се затвори и е отворено от край до край. Другата изненада дойде от кошер с огромно количество подмор пред него. Като видях купчинката направо го отписах ама викам ще го отворя. Оказа се най силния кошер от прегледаните днес със хубаво оформено и леко разпуснато кълбо на 9 рамки. Затворих ухилен до уши и леко объркан, но не предполагах след няколко семейства каква изненада ме очаква. Действам си аз, видях без да ги търся почти всички майки, защото са ми маркирани и лесно се забелязват. На поредното семейство вдигам 4-тата рамка пилото по средата, майката близо до долната летва, добър венец и я връщам. Вдигам следващата рамка и виждам абсолютно същото само, че майката не маркирана и се спичам. Бях чел за зимуващи няколко майки, но не бях виждал и не бях убеден, че е вярно. Е вярно е. Утре продължавам и дано ако има изненади са приятни.
Рости, търтеи виждат ли се?
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Тази година определено е "шантава". Като започна от средата на април, та до сега.
Аз вчера третирах с ОК и ми направи впечетление колко различно е състоянието на семействата, но бе неподходящо за "подробно разглеждане" и сега като чета поста на Рости се уверявам в извода си, че този път природата изненада и пчелите, а не само специалистите, ангажиране с потдържането на пътищата.
Виждат се единични бройки търтеи и не във всички семейства. Там където ги има пчелите ги приемат нормално и не се опитват да ги избутат на крайни пити или направо навън. Напротив допуснати са в най-гъстата част на кълбото.
Смятам да направя последно третиране с ОК след като излезе и последното пило. Това до 20-25.11 ще се случи. Винаги се намира подходящ ден по това време. И предни години действах по това време.
Аз ги зазимявам по този начин ,по 2 -3 магазина под плодника .Между магазините и плодника ги преграждам с астролонг.В магазините са по 9 рамки. Свалям ги отдолу след медосбора. Третирам без да свалям магазините.И съм много доволен.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))