Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 235

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Във връзка с роенето, което е бич за индустриалното пчеларство, възниква още един проблем, за който четох по руските сайтове. Там се изказва мнението, че може би ние пчеларите също допринасяме с действията си за увеличаване на вероятноста от роене. Причината е в това, че уж грижейки се за пчелите, ние всъщност им НАНАСЯМЕ ВРЕДА, правейки СТЕСНЯВАНИЯ НА КОШЕРА по време на пролетното развитие на семействата. Самите пчели няма как да знаят, че "умния пчелар" ще дойде навреме и ще им сложи втори или трети корпус. В резултат на това те НАСТРОЙВАТ ЦЯЛАТА СИ ДЕЙНОСТ към малкия по обем плодник, в който са затворени. Майката снася по-малко от възможностите си, пчелите летят по-вяло, носят по-малко прашец и нектар и въобще работят много по-зле отколкото ако имаха над главата си 3-4 празни корпуса, които да ги стимулират да се поразтропат малко повече. Самото подреждане на пролетното гнездо е във функция от малкия обем, задръстването на майката - също. Дори и ранното възникване на роево настроение също е обусловлено от малкия обем, изкуствено поддържан от пчеларя.

Ако в тези разсъждения има поне капка истина, то това означава че ние отново грешим, съветвайки младите пчелари да слагат медовите корпуси непосредствено преди първата паша. Та във връзка с това възниква поредния въпрос, отговора на който може би ще разбие поредния пчеларски мит. Въпросът е:

Кога по дяволите трябва да се слагат медовите корпуси?
    Първи март, първи април или първи май?
    Някой правил ли е наблюдения какво се случва при ранно слагане на корпусите?

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    ...

Ако в тези разсъждения има поне капка истина, то това означава че ние отново грешим, съветвайки младите пчелари да слагат медовите корпуси непосредствено преди първата паша. Та във връзка с това възниква поредния въпрос, отговора на който може би ще разбие поредния пчеларски мит. Въпросът е:

Първи март, първи април или първи май?
    Някой правил ли е наблюдения какво се случва при ранно слагане на корпусите?

Е, айде сега митология... По-напред нали има лекция за масовия случай и за стойността на информацията? Ми дай да говорим за масовия случай, па кой го интересува да фаща молива и да чертай кривата камбана... Слагането и то проста физика и математика да му се не види... Като го сложиш рано и топлото фърчи нагоре. Онез вътре се чудят ко става. Ако има кой да фърчи навън, хукват и почват да търсят нещо, че да обезвъздушат горе на тавана. Ако няма кой да фърчи и ако си нямат друга работа ще тръгват лека полека нагоре, че и майката и тя. Па ако тия вътре са малко, седят си на г?за, тракат със зъби, може да почнат и протеини да зобат и слушат времето кога ше се оправя. Другарят пчелар през туй време трябва да е начертал камбаната и да гласи центрофугата.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    ...и уважаеми зрители...след кратко прекъсване за ненужен коментар и реклама на Простамол Уно, дамски превръзки Always и редовния лек за хемороиди...да се върнем на мача.

Това определено не е най-топлия град в България и пчелите си имат възможност за ходене до WC-то всяка година, дори през студен месец като Февруари.
    Топлата вода не я откривам аз, но колеги...водата освен за пиене...става и за миене.
    Шегата настрана...
    Аз не виждам проблем с храненето през Февруари, а Януари също дава добри дни.
    Ако влагата е проблема, то защо пчеларя не е направил нужното за по-добра горна вентилация.
    Топлият влажен въздух се издига нагоре, а студения и сух пада, ако все още има колега твърдящ обратното, то за рождения си ден получава Физика 4-ти клас.
    Аз предпочитам да оставя семействата с максимум мед и да не ги безпокоя през студените месеци с риск да разбия кълбото, да убия майката и т.н.
    Март месец няма да изпусна пашата, защото и във първия и във втория корпус трябва да има свободно място и не се налага да ги отварям отново.
    Всеки си има виждане, а аз само показвам защо това е моето мнение.
    Колкото по-малко ги отварям през годината, толкова по-добре, а ако влезе МКБ и други ще си сменят "религията".
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 30.10.2014 в 23:12.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Ако сложиш по рано медовите корпуси е задължително да сложиш и ханеманова решетка защото пчелите се развиват нагоре и така ще имаш три,четири рамки с пило в средата и крайни рамки с прашец и мед ,а ако успееш да принудиш майката да снася осем,девет рамки без венец от летва до летва за мен е най добрия вариант разбира се венеца и запасите да са в горния магазин/корпус.При първата паша аз изчаквам до започване на масов цъфтеж като магазините с които работя са под плодника така ,че не съм ограничил пространството и ако закъснея могат да слагат и там макар ,че не обичат да има мед под пилото.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •