Ако знаех че ще тръгне такъв интересен разговор, щях да си задам въпроса в друг раздел. Книгата на Венер я взех почти веднага като се появи в Бг, една-две години беше в къщи и съм си я преснимал даже за всеки случай. Много увлекателно е написана, спор няма. Най ми хареса с каква ловкост сърбина разчупва първия канон на ЛР системата- "един размер", за да бетонира втория канон - "работа с цял корпус". Наистина - пълен професионалист. А всички добре знаем колко дълбоко се кланя Нашего брата и широко се кръсти на първия канон, пък втория канон го заобикаля като дявол - Евангелие. Със сигурност някои неща са спестени в тая книжка. Други неща от нея обаче си имат своята логика и напълно вероятно е и при нас, при определени условия на пчеларстване да дават приличен ефект. За да се разбере това, според мен, правилният подход е експеримент с група от поне 10-15 кошера /или по-правилно 2-3 палета кошери/ в сравнително голям пчелин и за няколко години, както всъщност подхожда и колегата Рости. Пробата с единични кошери за мен е загуба на време и ресурс.