Какво мислите за зазимяване на изцяло отворено мрежесто дъно, за нашите климатични условия дали е удачно? Ако дъното има замрежен отвор 15/15 см, къде е по-добре да бъде при зазимяването, отпред до прелката или отзад?
Какво мислите за зазимяване на изцяло отворено мрежесто дъно, за нашите климатични условия дали е удачно? Ако дъното има замрежен отвор 15/15 см, къде е по-добре да бъде при зазимяването, отпред до прелката или отзад?
Да имам голям интерес да пробвам Венер и изработих полукорпусите рамките дори поставих и основите и тази година трябваше да започна с внедряването на системата в 15-20 кошера. Уви постоянния дъжд доведе до роево всичките кошери и се видях в чудо. Постоянно вярвах на синоптиците, че "след три дни се оправя времето", а то за 70 дни не валя само два. И така Венер остана на заден план. Не съм се отказал и съм много разочарован, че въобще не успях дори да изградя рамките в полукорпусите. Не съм се отказал. Живот и здраве през новия сезон дано ми се получи.
Може да пробваш няколко кошера с плодник от един корпус и няколко магазина/полукорпуса/аз поне така работя много по леко е и при по слаба паша се напълват по добре рамките ,разпечатва се по лесно не се късат при центрофужене изобщо работата е много по лека.Когато се наложи пускам майката да се качи и в магазините но когато плодниковите рамки са хубави са достатъчни за майката и венеца наистина е магазина.И друго сега имаш кошери с 3 корпуса аз ги направих на 3 нови кошера като си правя 2 дъна и 2 капака и на всеки от трите кошера по 3,4 магазина.
Работата с магазини също ми е залегнала в програмата. Но не успявам. Стана въпрос в една друга тема, че нямам физическата и финансова възможност дори на една десета част от възможностите на Матеев (това без задни мисли). За сега всичко тежи на мен и съпругата ми и се реинвестира огромна част от приходите, но нещата стават малко по-бавно. С надежда съм да набера рязко скорост до 2 години и ще има възможност за повече експерименти, но за сега е трудно. При всички случаи съм на мнение, че е много добре всеки ЛР да си има и по един магазин в комплекта. Колкото до Венер съм обеден, че нещата няма да се получат ако се ползват магазини вместо полукорпуси и заради това ще пробвам точно както го дава.
Колко висок направи полукорпуса - 120мм? Според мене стандартен магазин 170мм е висок. Инак за мед магазина става.
Не, определено полукорпуса не е магазин. И да магазин можеш да си направиш за 5 лева, но после трябва да го оборудваш с рамки, с основи и като умножиш по няколко стотин сметката става солена, а трябват и още средства за още техника, още пчелини, още кошери и т.н.
Времето също е дефицит. Направа на доста отводки, производство на стотин майки вадене на мед поне три пъти и всичко това в условия на подвижно 2-3 месеца в условие на постоянно пазене. С гордост мога да заявя, че съм от малкото които могат да удържат на такъв екшън. Живот и здраве и да няма проблеми със семействата зимата, на пролет ще търся да наема помощник, но всяко нещо с времето си.
Полукорпусите направих точно на половина на корпусите.
мерих ги с линийката от снимките в книжката на Венер и интерполирах така да се каже - според мен полукорпуса трябва да е около 140мм висок, т.е. рамките 130мм....за догодина ще поръчам 5 мнгкорпусни кошера да пробвам венеровата технология и по-догодина вече изнасям с тировете за Дубай и Абу Даби
В момента има 14 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 14 гост (и))