Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 96 от 683 ПърваПърва ... 46869495969798106146196596 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 951 до 960 от общо 6828
    Автор
    Регистриран
    18.11.2010
    Какво мислите за зазимяване на изцяло отворено мрежесто дъно, за нашите климатични условия дали е удачно? Ако дъното има замрежен отвор 15/15 см, къде е по-добре да бъде при зазимяването, отпред до прелката или отзад?

Автор
    Регистриран
    18.11.2010
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Аз лично ги оставям така както си са. Просто им слагам мишепредпазители ( там където е нужно) и са готови.

Между другото според класическия вариант, семейството зимува между двата корпуса, или поне отчасти захванато за горния. Как се постига семейството да остане 'само на долния корпус на мен това не ми е ясно. Снимката е от интернет
    "Просто им слагам мишепредпазители ( там където е нужно) и са готови."
    Какво имаш предвид от това "там където е нужно"?

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Рости, да те питам. Навремето се интересуваше за Венер. Превозването е ясно, ами другото практикуваш ли го?
    Да имам голям интерес да пробвам Венер и изработих полукорпусите рамките дори поставих и основите и тази година трябваше да започна с внедряването на системата в 15-20 кошера. Уви постоянния дъжд доведе до роево всичките кошери и се видях в чудо. Постоянно вярвах на синоптиците, че "след три дни се оправя времето", а то за 70 дни не валя само два. И така Венер остана на заден план. Не съм се отказал и съм много разочарован, че въобще не успях дори да изградя рамките в полукорпусите. Не съм се отказал. Живот и здраве през новия сезон дано ми се получи.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Да имам голям интерес да пробвам Венер.
    Може да пробваш няколко кошера с плодник от един корпус и няколко магазина/полукорпуса/аз поне така работя много по леко е и при по слаба паша се напълват по добре рамките ,разпечатва се по лесно не се късат при центрофужене изобщо работата е много по лека.Когато се наложи пускам майката да се качи и в магазините но когато плодниковите рамки са хубави са достатъчни за майката и венеца наистина е магазина.И друго сега имаш кошери с 3 корпуса аз ги направих на 3 нови кошера като си правя 2 дъна и 2 капака и на всеки от трите кошера по 3,4 магазина.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Работата с магазини също ми е залегнала в програмата. Но не успявам. Стана въпрос в една друга тема, че нямам физическата и финансова възможност дори на една десета част от възможностите на Матеев (това без задни мисли). За сега всичко тежи на мен и съпругата ми и се реинвестира огромна част от приходите, но нещата стават малко по-бавно. С надежда съм да набера рязко скорост до 2 години и ще има възможност за повече експерименти, но за сега е трудно. При всички случаи съм на мнение, че е много добре всеки ЛР да си има и по един магазин в комплекта. Колкото до Венер съм обеден, че нещата няма да се получат ако се ползват магазини вместо полукорпуси и заради това ще пробвам точно както го дава.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    ако се ползват магазини вместо полукорпуси и заради това ще пробвам точно както го дава.
    Какво искаш да кажеш ,че полукорпуса не е най обикновен магазин ли ,а медовите корпуси при Венер не могат ли да се заменят от медови магазини.И един магазин можеш да си го направиш за 5 лв. което е нищо,и когато са повече кошери се прави по етапно преминаването.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    Колко висок направи полукорпуса - 120мм? Според мене стандартен магазин 170мм е висок. Инак за мед магазина става.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Не, определено полукорпуса не е магазин. И да магазин можеш да си направиш за 5 лева, но после трябва да го оборудваш с рамки, с основи и като умножиш по няколко стотин сметката става солена, а трябват и още средства за още техника, още пчелини, още кошери и т.н.
    Времето също е дефицит. Направа на доста отводки, производство на стотин майки вадене на мед поне три пъти и всичко това в условия на подвижно 2-3 месеца в условие на постоянно пазене. С гордост мога да заявя, че съм от малкото които могат да удържат на такъв екшън. Живот и здраве и да няма проблеми със семействата зимата, на пролет ще търся да наема помощник, но всяко нещо с времето си.

Полукорпусите направих точно на половина на корпусите.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Полукорпусите направих точно на половина на корпусите.
    Плодниковата рамка става около 40 см. това е цитат от книгата корпусна + полукорпусна рамка.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    мерих ги с линийката от снимките в книжката на Венер и интерполирах така да се каже - според мен полукорпуса трябва да е около 140мм висок, т.е. рамките 130мм....за догодина ще поръчам 5 мнгкорпусни кошера да пробвам венеровата технология и по-догодина вече изнасям с тировете за Дубай и Абу Даби

Страница 96 от 683 ПърваПърва ... 46869495969798106146196596 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •