Колега може би аз не съм могъл да обясня добре.Преди да започна да зазимявам семействата на горен корпус и отчасти на долен, аз оставях цял корпус с мед над плодника, който се намираше долу(поне доколкото съм чел това е класическия метод на многокорпусното зазимяване),Както каза колегата Ангел Йосифов пчелите продължават да удължават медения венец надолу и той достига и в долния корпус и пчелите в крайна сметка се зазимяват в долния корпус(по простата причина, че кълбото не може да сформира върху медени пити).Но след привършването на медения венец на долния корпус,което при мен ставаше към началото на Февруари, семейството вече има известно количество пило в долния корпус и, заради лошото време не може да прескочи мездурамъчното пространство между двата корпуса и това водеше до гибел на семейството въпреки наличието на голямо количество храна.Не винаги се случва така на мен ми се случи веднъж и веднага преосмислих нещата. И стигнах до едно решение, което исках да споделя.Болно ми е,че пчеларите и не само в България не са единни и злобни. Даже един общ съюз не можахме да направим. Всеки клевети другия и всеки си мисли, че знае повече от другия. Баща ми който се занимава над 30 години професионално с пчеларство и е бил държавен пчелар( по онова време) все още се изумява в нещата, които чета, научавам и прилагам. Вярвайте ми никой не знае всичко. Аз лично имам 160 семейства, израснал съм в семейство на пчелари и практикувам пчеларство професионално от 7 години, също кандидатствах по мярка 112 на ПРСР на ДФЗ, който иска може да ми пише и за тази сфера, и мога да кажа, че имам доста въпросителни в главата си и затова се регистрирах и искам, доколкото мога да помогна и разбира се да науча нещо ново.