Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 20 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 193
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    В отговор на поста на Денис - единствените "чистопородно оплодени" български майки, които българските майкопроизводители притежават, са тези които сами са си закупили като "елитни" ( 1,2,3-5 майки за цялото пчелно стопанство), тъй като те нямат право да извършват развъждане и селекция.

Разплодните майки са продукт на селекцията. Те преставляват нищо повече от индивидите определени за продължаването на рода( дали за производство на F1 майки ( по-известни у нас като племенни) или за поддържане на линията в чисто състояние (когато разплодните майки за производство на свободно оплодени F1 дъщери са продукт между кръстоската на две отделни линии) или и двете). Всеки който контролира родословието по някакъв начин и съответно извършва селекция ( двете заедно известни като развъждане) притежава разплодни майки, избрани измежду серия майки-сестри. Качеството на разплодните майки зависи от уменията и възможностите на въпросния пчеловъд, както и от схемата за развъждане и генетичния материал, който използва.

Главната цел на отглеждането (производството) на майки е как да получим повече майки, докато тази на развъждането - как да получим по-добри пчели
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Въпрос:
    Една от младите майки е ходила по чуждо
    При прегледа излязоха много пчели с различна окраска.
    Ясно изразени черти и отгоре и отдолу по цялата дължина.
    Цветовете са ярко оранжево и светло сиво тънка линия.
    На мен на какво ми прилича и какво е реално са две много различни неща
    Че какво е това според теб?
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Всички майки ходят по чуждо, освен ако не контролираш оплождането по някакъв начин. Т.е. всички свободно оплодени майки (със произволни търтеи от околността) са възможно най-неподходящи за употребата им в развъдна програма. Когато майката е със известно родословие и/или чистопородна ( а не мелез), пък макар и свободно оплодена, търтеите са годни за употреба.
    Не може да се вземаш на сериозно че правиш някаква селекция ако не осъществяваш контрол над бащинството

Дори и семействата които на външен вид изглеждат "чистопородни" на практика не са, щом майките им са свободно оплодени. Това е лош критерий за определяне на годността на едно семейство за продължаване на рода, ако не бъде подплътен с познаване на родителите както по майчина, така и по бащина линия
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Наблюдател
    Регистриран
    29.02.2012
    Дай да видим как ще оправим този бъркоч.Другото ще дойде с времето.Пък и отчет кой ли ти дава?Дори и да го поискаш.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Кой бъркоч? Денис, имам чувството че си пишеш постовете през google translate на чужд език.

Към Матеев - проверих за островното оплождане - "безопасното" разстоянние до сушата се счита за 3 км. Май в България няма такъв остров

Наблюдател
    Регистриран
    03.01.2015
    Искам 5 майки

Наблюдател
    Регистриран
    14.10.2014
    Пчеларски район
    зона Добрич
    За мен има значение какво гарантира г-н Матеев с неговите майки, а той нищо не гарантира до момента в неговата оферта, а само предлага условия ?! Трябва, както е например в немските или австрйските сертификати да се гарантират определени показатели и да са сигурни хората, че получават нещо по-добро и няма нищо лошо, че "родопчанката" отишла на май**та си, щом има нещо по-добро от нея. Тогава мога да му дам и по-добра цена от тази която иска.Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Picture.jpg
Прегледи:      305
Размер:	188.3 KB
ID:	2832

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Точно така - много е важно какво ще се гарантира и какво - не. Това, което още от сега мога да гарантирам, е:

1. ЗДРАВИ, а не нозематозни майки. В момента всичките ми пчелини са с безупречен здравен статус. Мисля и за в бъдеще да го запазя такъв. За да се случи това не правя никакви икономии в профилактичните мерки и третирания. Например не съм пропускал пролет или есен, в която профилактично да третирам против вароа или нозематоза. И да чукна на дърво - пу-пу - до момента аз болест не съм виждал в моите семейства. Никаква, ама наистина никаква болест - пу-пу - да не ми е уроки.

2. За изкуствено осеменените майки мога да гарантирам РАСОВА ЧИСТОТА. Това е така защото както майката, така и бащата ще бъдат контролирани от мене.

3. За свободно оплодените майки мога да гарантирам, че майката на майката ще е ЕДНА ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ по признака БРОЙ СНЕСЕНИ ЯЙЦА (СИЛА НА СЕМЕЙСТВОТО) от около 2000 други майки (семейства).

Това е засега. За в бъдеще, когато започне истинската селекция, тогава ще мога да гарантирам и РОДОСЛОВНО ДЪРВО с параметри на родителите до N-тото коляно.

Ха-ха - ще мога да гарантирам и ОПИТИ ЗА СЪОБРАЗЯВАНЕ С ИЗИСКВАНИЯТА НА ПАЗАРА. Ще се развивам в посока, която пазара сам ще ми посочи. Ще развивам линии, които пазара сам ще ги иска.

Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    Троянска община
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Точно така - много е важно какво ще се гарантира и какво - не. Това, което още от сега мога да гарантирам, е:

1. ЗДРАВИ, а не нозематозни майки. В момента всичките ми пчелини са с безупречен здравен статус. Мисля и за в бъдеще да го запазя такъв. За да се случи това не правя никакви икономии в профилактичните мерки и третирания. Например не съм пропускал пролет или есен, в която профилактично да третирам против вароа или нозематоза. И да чукна на дърво - пу-пу - до момента аз болест не съм виждал в моите семейства. Никаква, ама наистина никаква болест - пу-пу - да не ми е уроки.
    За да си още по-сигурен, може да вземеш проби от пчелина, в който ще развъждаш и отглеждаш майки и да ги изпратиш в лаборатория за изследване.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от arahna87 Виж публикацията
    За мен има значение какво гарантира г-н Матеев с неговите майки, а той нищо не гарантира до момента в неговата оферта, а само предлага условия ?! Трябва, както е например в немските или австрйските сертификати да се гарантират определени показатели и да са сигурни хората, че получават нещо по-добро и няма нищо лошо, че "родопчанката" отишла на май**та си, щом има нещо по-добро от нея. Тогава мога да му дам и по-добра цена от тази която иска.Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Picture.jpg
Прегледи:      305
Размер:	188.3 KB
ID:	2832
    Този "сертификат" няма никаква стойност. Мога да си го сложа на стената, че да си гледам снимка на майката, но само толкова. Веднага пускам принтера да загрява и ще ти изкарам толкова сертификати, колкото ти душа иска, че и ще ги подпиша, подпечатам и отново нямат никаква стойност.
    Това със сертификатите е една малка заблуда и затова се обаждам по темата. Сигурно повечето хора знаят, но пак да кажа, че нашият БДС е 100 пъти по-добър и с по-високи изисквания от това дето ни беше вкарано. Идеята беше чуждите фирми да покриват нашия стандарт БДС(не става дума за пчеларството) и по този начин да направят вноса на стоки и услуги по-лесен, а износа по-труден.
    Примерно какво значи ISO 9001:2008 пълна пародия

Ами ето какво значи на прост език -> ЛИНК
    Тоест това ISO е смешно и изобщо нищо не ни гарантира като потребители и колкото и да се кичат с него фирмите, то този лист хартия става само за WC-то.
    Ако се вкара стандарт за майката и има някаква тежест, то той ще е само в полза на картела и никога няма да е в полза на пчеларите. Този мач съм го гледал и съм го играл и...файда няма.
    Най-голямата гаранция може да бъде само името на производителя. Всичко друго е заблуда! Ако имаш добро име ще продаваш, ако ли не - фалираш. Сега просто издават един лист хартия и "гарантират", че майките са Родопика, а това е точно както го описах по-горе(измама). Кой издава този сертификат - монополист, а кой го ползва - картела.

Моля мнението ми да бъде изтрито след 1-2 дена(това е обява).
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Страница 9 от 20 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •