Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    А как се справяте с проблема със смачкването на пчелите при поставянето на въпросните въглавници или на надрамъчната табла? Имам предвид лятото, когато печелите са много винаги преливат от кошера и при поставянето на таблата, колкото и да се внимава винаги се прескрипва и смчаква по някоя друга пчела.

Потребител
    Регистриран
    29.05.2014
    Цитат Първоначално публикувано от delpi Виж публикацията
    А как се справяте с проблема със смачкването на пчелите при поставянето на въпросните въглавници или на надрамъчната табла? Имам предвид лятото, когато печелите са много винаги преливат от кошера и при поставянето на таблата, колкото и да се внимава винаги се прескрипва и смчаква по някоя друга пчела.
    По принцип трябва да има място между възглавницата и рамките, така че дори да има пчели по горните летви на рамките да останат незасегнати.Тези които са по горните части на корпуса дават по някоя друга жертва.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Цитат Първоначално публикувано от RDV_83 Виж публикацията
    По принцип трябва да има място между възглавницата и рамките, така че дори да има пчели по горните летви на рамките да останат незасегнати.Тези които са по горните части на корпуса дават по някоя друга жертва.
    Да, имах предвид тези, които остават точно на сглобката между таблата и корпуса. Иначе между таблата и рамките си има място.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Цитат Първоначално публикувано от delpi Виж публикацията
    Да, имах предвид тези, които остават точно на сглобката между таблата и корпуса. Иначе между таблата и рамките си има място.
    Пушалка и четка, но пак има някоя и друга жертва лято!

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Aз за това си поръчвам корпусите с 8мм. разстояние от горе и 2 мм. отдолу.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Преди студената вълна да удави Бургас,в морската градина,освен нацъфтелия рожков,напъпилите лавровишни имаше и цъфнали кестени.Който не вярва да отиде да ги снима до чадъра.В гората цъфти анемоне,белия равнец,конския босилек,слеза,цикорията, звездо главката,че дори виждам и бодлива метличина.Колегата Лалов може да не е обърнал внимание,но при мен драката зацъфтя отново.Връхните 4-5 клончета са разлистени и отрупани с цветове.Това е най-сбърканата година в този район откакто се помня.Ето затова и не смятам,че работата е приключила.Не казвам също и,че трябва да ги ровичкаме без нужда.Търси се баланса.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Ще ровичкаме и още как. По мои сметки последното ми пило трябва да излезе към 5.11. и започвам да стеснявам. Дано не ме изненадат. Нямах друг избор. Пило на 2-3 рамки почти без венец или с много малък.
    Да не говорим за безумния Руски клип за вароатозната пещ където ги направиха на диви при 2-3 градуса.
    Относно заклейването, също не виждам проблем. Дали ще се появят някакви микро цепнатинки, които няма да могат да заклеят едва ли има значение при положение, че дъното им е отворено, примерно, а при Сърбите е отворена и половината таванка. Иначе в нашите дебели книги пише точно както споделя колегата, но те повечето са писани в миналия век или от хора с познания от миналия век. Добре дошъл на колегата.

Автор
    Регистриран
    18.11.2010
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Ще ровичкаме и още как. По мои сметки последното ми пило трябва да излезе към 5.11. и започвам да стеснявам. Дано не ме изненадат. Нямах друг избор. Пило на 2-3 рамки почти без венец или с много малък.
    Да не говорим за безумния Руски клип за вароатозната пещ където ги направиха на диви при 2-3 градуса.
    Относно заклейването, също не виждам проблем. Дали ще се появят някакви микро цепнатинки, които няма да могат да заклеят едва ли има значение при положение, че дъното им е отворено, примерно, а при Сърбите е отворена и половината таванка. Иначе в нашите дебели книги пише точно както споделя колегата, но те повечето са писани в миналия век или от хора с познания от миналия век. Добре дошъл на колегата.
    С какви кошери работиш, ако е с ЛР би ли казал по принцип как зазимяваш, ако е ЛР 10 рамков стесяваш ли гнездото, кои прелки оставяш отворени, дъното изцяло ли ти е от мрежа и оставаш ли го отворено, някаква изолация на подпокривната табла слагаш ли!

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    И по мой сметки след 5 ноември някъде трябва да няма пило и мисля да третирам и аз. Само се чудя тези семейства които са между двата корпуса отгоре не се вижда кълбото и се чудя дали да повдигам корпуса и да разцепвам кълбото или да капя отгоре но ефекта според мен ще е почти нулев. Над 5 градуса няма да имат проблем да оправят пак кълбото, но не знам да не направя беля а и товеа време ще се разклейват много трудно корпусите.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Я, имаме си знаещ пчелар за нов член, което е рядкост. Поне форума няма да дрънчи на ехо толкова.
    Между другото проверих и според прогнозата за следващите 10 дни, температурите ще станат отново над 18 градуса, при което положение пчелите си живуркат най-спокойно.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 15 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 15 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •