Различните хора могат да си представят различни видове майки, когато чуят думичката ЕЛИТНА, но истината е че конкретно за тази думичка законодателя е дал много точно определение в членове 6 и 7 от наредба 47. Цитирам:
Чл. 6. (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2011 г.) Елитни пчелни майки се произвеждат от семейства, чиито пчели притежават затвърдени морфо-етологични и продуктивни качества, отговарящи на приетите стойности, съгласно програмите на развъдните организации, отразени в родословните книги.
Чл. 7. Елитните пчелни майки се получават чрез:
1. инструментално осеменяване на пчелни майки със семенен материал от търтеи с точно установен произход, отразен и доказуем в родословните книги;
2. естествено съешаване на пчелни майки с търтеи с точно определен произход в подходящи оплодни пунктове, изолирани от други пчелини в радиус най-малко 10 km.
Накратко: Една майка е ЕЛИТНА ако съществува РОДОСЛОВНА КНИГА (база данни), в която се проследява ПРОИЗХОДА на майките и бащите през поколенията, и след това се прави или инструментално осеменяване или естествено съешване в изолиран оплоден пункт. Също така тази майка трябва да има морфо-етологични и продуктивни качества съгласно програмата на съответната развъдна асоциация.
Закона го е писал доцента, но въпреки това САМ НЕ ГО СПАЗВА!!!
В неговите майки той вероятно контролира морфо-етологичните качества да отговарят на някъв си измислен от него критерий, но по въпроса за продуктивните качества НИЩО НЕ СЕ ПРАВИ !!! Доцента има технологичната възможност да гледа пчелите под микроскоп и да им мери шарките по крилцата, хоботчетата, кубитални индекси и всякакъв друг вид механични измервания, но с това СЕ ИЗЧЕРПВА неговата научна и селекционна дейност. Той просто гледа майките да отговарят на физическите белези на ИЗМИСЛЕНАТА ОТ НЕГО ПОРОДА РОДОПИКА, и това го прави не с цел ПОДОБРЯВАНЕ НА ПРОДУКТИВНИТЕ КАЧЕСТВА, а с цел неговите майки да се различават поне малко от малко от Македониката, Карпатиката и Карниката. Доцента се изживява като ОТКРИВАТЕЛ НА НОВА ПОРОДА и в манията си да я наложи на пазара обрича на НИСКИ ДОБИВИ всички български пчелари. За него няма значение каква е неговата майка, важното е само ДА Е НЕГОВА, за да може да се САМОВЪЗВЕЛИЧАВА в мислите си. Това е болестно психологическо състояние, и се нарича МАНИЯ ЗА ВЕЛИЧИЕ.
Реална селекционна дейност по ПРОДУКТИВНИ КАЧЕСТВА доцента НЕ МОЖЕ ДА ПРАВИ. Той просто НЯМА РЕСУРСИ да го извършва това. Няма достатъчен брой кошери, няма изолирани оплодни пунктове, няма и персонал, който да извършва хилядите ежедневни измервания на един или друг параметър на пчелните семейства. В резултат на това той непрекъснато ФАЛШИФИЦИРА ДОКУМЕНТИ, че уж извършва тази дейност, защото иначе ще му секне потока от пари от ДФЗ. Една елементарна проверка от ОЛАФ ще разкрие една голяма ДОКУМЕНТНА ИЗМАМА с цел усвояване на евросредства, за което доколкото си спомням наказанието е 8 години затвор.
Аз ще съм първият в тази държава от дълго време насам, който ще се опита да направи една ИСТИНСКА СЕЛЕКЦИОННА ДЕЙНОСТ не защото съм специалист по въпроса (специалисти ще се намерят), а защото имам РЕСУРСИТЕ това да го направя - финансови, инфраструктурни, трудови, информационни, маркетингови и т.н. Имам го и желанието, както и готовноста всичко да се извършва ПУБЛИЧНО (ЧЕСТНО и ОТКРИТО), а не измамно, задкулисно и мафиотско, както го прави сега доцента.