Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 25 от 82 ПърваПърва ... 1523242526273575 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 241 до 250 от общо 819
    Цитат Първоначално публикувано от nikberk
    Не съм бил аз.Аз съм в Ягодово с фургоните. Като видиш кола пред тях ела да се запознаем!
    непременно. току що проверих кошерите набързо без да ползвам пушалката. изградили са рамките които сложих. по 2 пити в плодника са запълнени изцяло с мед.започнали са да качват и в магазините вече по малко. но е сравнително малко. в втория кошер дето е майката без крило, видях няколко маточни чашки които ми показа Станко. но новоизградени с бял и чист восък. на дъното им има нящо бяло, като капка прилича. не знам дали е личинка или млечице.такива видях 2-3 само защото проверих само по 3-4 пити.стискам палци да е самосмяна, че ако е за рой не знам.... снимах ги дори ама нямам как да кача снимките че ми изчезна карточетеца някъде.намират се в горната част на питите точно под горната летва на рамките.търтеи нямаше много, защото преди седмица някъде изрязах доста търтиево пило. днес изрязах най много около 50тина килиики и от двата кошера. нямаше повече търтеи. тук е адска жега, нахвърлях орехова шума и трева върху кошерите. в хранилките сипах по 100-150 грама чиста вода.хем да я ползват а и да не влизат мравки. че днес и в двете хранилки имаше по няколко мравки. това е за сега. акацията тук е в пълната си сила. нявсякъде е разцъвтяла. кажете моля ви какво е мнението ви за тези маточбни чашки. според мен ще е самосмяна ама знам ли.както казах новоизградени са, с чист и бял восък.

Хубаво е, че си доста обстоятелствен в описанието. Но все пак е трудно така да гадаем от страни. Не мога да го твърдя категорично, но вероятно са роеви, макър и да са по-малко. Смятам така, понеже при силна паша като акациевата (казваш, че е цъфнала при теб) пчелите по принцип не правят самосмени. Те и няма да роят по време на самата паша ако има достатъчно свободно пространство за донесения нектар. Но ако се развали времето за няколко дни, или след края на тази паша, няма друга силна такава, със сигърност, ще решат да хващат гората.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от yuri
    Хубаво е, че си доста обстоятелствен в описанието. Но все пак е трудно така да гадаем от страни. Не мога да го твърдя категорично, но вероятно са роеви, макър и да са по-малко. Смятам така, понеже при силна паша като акациевата (казваш, че е цъфнала при теб) пчелите по принцип не правят самосмени. Те и няма да роят по време на самата паша ако има достатъчно свободно пространство за донесения нектар. Но ако се развали времето за няколко дни, или след края на тази паша, няма друга силна такава, със сигърност, ще решат да хващат гората.
    Абсолютна самосмяна. При тая саката майка на мен на нищо друго не ми прилича.

и аз мисля че е самосмяна. нектар има къде да слагат засега. магазините са почти празни. напълнили са по 2 плодникови пити изцяло с мед. и са изградили и по 2 плодникови основи. ако трябва ще сложа по още 1 да градят. но засега ще се въздаржа, за да се насочат към акацята вместо да градят.но за всеки случаи ще ги наглеждам по често а съм инструктирал и баба ми и дядо ми ако видят нещо нередно да ме викнат от работа и да ги хващам докато са около кошерите.лошото е че като ги хвана не съм много наясно какво да правя след това. днес ми доставиха 1 нов кошер. утре или вдругиден ще доидат и другите 2. само трябва да ги боидисам. това ще стане събота и неделя и да са готови за смяна на старите съндъци и евентуално за създаване на 3то семеиство.ще почакам още 2-3 дена и ще ги прегледам по подробно. да видя какво е положението с тези маточни чашки. забравих да кажа че са с големината на малко по голямо от грахово зърно. ще се опитам да направя и нови снимки и по някъкъв начин да ги кача.засега ще чета повече тези дни и ако се наложи ще ги изрезвам, засега не ми идва нищо друго на ум какво да правя. ОЩЕ СЪМ ЗЕЛЕН.

Самосмяната също е възможна. Но все пак става въпрос само за маточни чашки, а не за изградени маточници. Както казах, не мога да твърдя нещо, което не съм видял.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от yuri
    Самосмяната също е възможна. Но все пак става въпрос само за маточни чашки, а не за изградени маточници. Както казах, не мога да твърдя нещо, което не съм видял.
    Той каза, че вижда в тях нещо като нали, а това какво е - млечице. Значи не са само чашки, а вече започнати маточници.

в краина сметка какво да правя??? след 2-3 дни отново ще видя какво е положението.но да чашки са а не маточници. и има в тях или личинка или млечице не знам какво е. като капчица е на дъното с бял цвят. отворите са ориентирани надоло.около тях имаше доста пчели по случаиност ги видях. и махнах пчелите с едно щъркелово перо което намерих под едно гнездо, ден преди да доиде Станко.може и да са започнати маточници, защото са новоизградени. имам много маточни чашки безброи но са стари с черен цвят. а тези са си новоизградени с бял восък, и е възможно да продължът да ги доизграждат до маточници.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Кажи какво е съотношението между откритото и закритото пило и гледай да има място къде майката да снася, ако трябва една от тези двете пълни рамки с мед сложи по средата между пилото. Те ще вдигнат меда горе и майката ще я осемени. Създавай им работа. Ако запечатаното пило е преобладаващото, може и да е основателно притеснението ти за роене. Но пък тази майка без едно крило, като излезне пред кошера и ще падне, няма да може да лети и ще се върне обратно и след нея и роя. Макар, че сега по време на акацията не е много удачно де се ровят често. А колкото до това че пчелите седят на прелката, ако пърхат с крила обърнати към входа на кошера, това означава че вентилират. Но ако започнат да висят на брада пред кошера, при положение, че акацията е в разгара си, това си е роево настроение.

Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    Кажи какво е съотношението между откритото и закритото пило и гледай да има място къде майката да снася, ако трябва една от тези двете пълни рамки с мед сложи по средата между пилото. Те ще вдигнат меда горе и майката ще я осемени. Създавай им работа. Ако запечатаното пило е преобладаващото, може и да е основателно притеснението ти за роене. Но пък тази майка без едно крило, като излезне пред кошера и ще падне, няма да може да лети и ще се върне обратно и след нея и роя. Макар, че сега по време на акацията не е много удачно де се ровят често. А колкото до това че пчелите седят на прелката, ако пърхат с крила обърнати към входа на кошера, това означава че вентилират. Но ако започнат да висят на брада пред кошера, при положение, че акацията е в разгара си, това си е роево настроение.
    за място мисля че има, защото преди 7-8 дена им сложих по 2 основи и видях че са ги изградили.а и носят все още прашец. а това би трябвало да значи че има открито пило. но това не пречи да сложа медова пита по средата, и без туй се притеснявам че в магазине на са навлезнали както трябва.тъкмо ще почнат да качват в него. да седят на прелката и вентилират, не са на брада засега. дори тук днес захладня, и се гласи да вали. гърми и духа, а те си излитат наи спокоино на паша, явно времето не ги притеснява.и това ме кара да мисля че оползотворяват пашата на макс, и въобще не мислят за сега за роене.но ще ги следя и в другиден ще ги прегледам по подробно, за да не отварям кошерите всеки ден.за всеки случаи събота и неделя ще боидисам новите кошери, за да са ми под ръка ако нещо стане.не знам защо не се качват в магазините. в тях има мед само на някои пити и то не на целите а на отделни килиики, тук таме има участаци от по няколко см. запълнени с мед.

Колега, най-добре помоли някой пчелар с опит да хвърли едно око и да ти даде съвет на място. Ние тук може да си философстваме до следващата година, а ти се чудиш, какво точно става и накрая да не се окаже, че са "хванали гората". В кошера не винаги има подходящи условия за восъчен градеж, но във всеки един момент, ако се случи нещо с майката, и има отворено пило, пчелите злагат маточници. И много често, тези маточници се изграждат от стар восък от гнездото. Та това че не всички маточни чашки, не са новоизградени, не бива да те учудва. А след като казваш, че са много и особено ако повечето за вече захранени (това бялото дето си го видял), много повече ми прилича на роеви маточници. За самосмяна обикновенно се залагат по 2-3, но има и изключения.

Страница 25 от 82 ПърваПърва ... 1523242526273575 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •