До Ahilis. Благодаря ти за отговора.
Колеги при следното наличие на рамки с мед, какво подреждане е най-удачно за зимуване.
Сивия цвят е меда в рамката. По две рамки в ляво и дясно са пълни с мед а четирите средни имат малък венец с по около половин килограм мед.
![]()
Ще бъде ли по-добре ако рамките се пренаредят по някой от следните начини:
![]()
Винаги може по-добре.
Първия начин е най добре.
Така е ,за зимуване 1-ия вариант е най- правилния.Другите два и те си имат някакво предимство,но те са за друг сезон и друга тема.
Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!
Мерси. Защото онзи кошер "с хилядото акара" го прегледах и рамките бяха точно като първия вариант. Преди 15 дена имаше много запечатано пило, а вчера нямаше никакво. Обаче тези венци по средата са много тънки и затова питам. Дали сега след като няма вече пило ще си преместят малко мед към средните рамки.
Винаги може по-добре.
m_pchelari, зависи колко кошера са ти в това положение, но това което може да предприемеше да разпечаташ една от пълните с мед пити, да я сложиш зад преградната дъска или да я отдалечиш на няколко сантиметра от другите и те ще си пренесат меда където е било пилото доскоро, а може и една от питите с малък венец също да я разпечаташ и извадиш от центъра. Вариант е и с твърдахрана, а също и с инвертиран сироп, въпреки че там си има рискове, но търговците специално на апи инверта са ми казвали, че може да се дава за дозапасяване и през ноември в зависимост от времето(температурата) - но колко вярно е това твърдение или е по-скоро реклама, аз не мога да бъда на 100% сигурен.
Изгледах клипа и за съжаление дори и със слушалки не можах да чуя какво говориш. Въпреки че не се вижда добре ми се стори че положението не е точно така както го беше нарисувал. Имаш пити на 2/3 а това е много важно. На твое място бих редил така. 2 с венец по средата: 2 на 2/3 от двете им страни и 2 цели най от вън от ляво и дясно после са прашеца една или две. Остана една с венец и една цяла или нещо такова според зависи. разпечатвам венеца и зад хранилката или преградна дъска според зависи може и разпечатване на част от другата останала и най-отвън ама от другата страна. По този начин сега ще ядът венеца, ще допълнят чрез прехвърляне незапечатаните килийки по другите пити и за зимата ще останат с чудесна подредба на 6 рамки. Кошера е силен, но ще се събере чудесно на 6 рамки като свие кълбото.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))