Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 315

Преглед на хибрид режима

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    До Ahilis.
    Можеш ли да споделиш с нас за тези билки, които гонят акара. И можеш ли да споделиш кои са районите. Например северозападен, североюжен, нависоко или на ниско в полето. Предварително ти благодаря за отговора!

Още една рецепта от руска книга против акар - берат се млади клонки от ела, бор и хвойна. Клонките се изсушават на сянка и се мелят на брашно. Как го правят не знам, не го споменават. Брашното се слага на дъното на кошера на тънък пласт. Според книгата акара се замайва от миризмата на брашното и пада на дъното. Акара е жив, не умира, но не може да се закрепи повторна за пчела, защото краката му са зацапано с брашното.

Поздрави на всички във форума!
    Червен кантарион и подъбиче - най-вече подъбиче. А районите са там където ги има.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    До Ahilis. Благодаря ти за отговора.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от ahilis Виж публикацията
    Червен кантарион и подъбиче - най-вече подъбиче. А районите са там където ги има.
    Около моят пчелин има страшно много бяло подъбиче, но тази година и аз имам доста акар.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    Около моят пчелин има страшно много бяло подъбиче, но тази година и аз имам доста акар.
    Ако има доминираща паша, пчелите няма да му обърнат внимание, но под формата на сироп би им подействало добре. То поне не е отровно за разлика от вратигата, която също се използва.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Колеги при следното наличие на рамки с мед, какво подреждане е най-удачно за зимуване.
    Сивия цвят е меда в рамката. По две рамки в ляво и дясно са пълни с мед а четирите средни имат малък венец с по около половин килограм мед.
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	1 (2).jpg
Прегледи:      214
Размер:	8.2 KB
ID:	2173

Ще бъде ли по-добре ако рамките се пренаредят по някой от следните начини:

Име:	3 (2).jpg
Прегледи:      210
Размер:	7.8 KB
ID:	2175

Име:	2 (2).jpg
Прегледи:      210
Размер:	7.6 KB
ID:	2174
    Винаги може по-добре.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Първия начин е най добре.

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Така е ,за зимуване 1-ия вариант е най- правилния.Другите два и те си имат някакво предимство,но те са за друг сезон и друга тема.
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Мерси. Защото онзи кошер "с хилядото акара" го прегледах и рамките бяха точно като първия вариант. Преди 15 дена имаше много запечатано пило, а вчера нямаше никакво. Обаче тези венци по средата са много тънки и затова питам. Дали сега след като няма вече пило ще си преместят малко мед към средните рамки.
    Винаги може по-добре.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    m_pchelari, зависи колко кошера са ти в това положение, но това което може да предприемеше да разпечаташ една от пълните с мед пити, да я сложиш зад преградната дъска или да я отдалечиш на няколко сантиметра от другите и те ще си пренесат меда където е било пилото доскоро, а може и една от питите с малък венец също да я разпечаташ и извадиш от центъра. Вариант е и с твърдахрана, а също и с инвертиран сироп, въпреки че там си има рискове, но търговците специално на апи инверта са ми казвали, че може да се дава за дозапасяване и през ноември в зависимост от времето(температурата) - но колко вярно е това твърдение или е по-скоро реклама, аз не мога да бъда на 100% сигурен.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Изгледах клипа и за съжаление дори и със слушалки не можах да чуя какво говориш. Въпреки че не се вижда добре ми се стори че положението не е точно така както го беше нарисувал. Имаш пити на 2/3 а това е много важно. На твое място бих редил така. 2 с венец по средата: 2 на 2/3 от двете им страни и 2 цели най от вън от ляво и дясно после са прашеца една или две. Остана една с венец и една цяла или нещо такова според зависи. разпечатвам венеца и зад хранилката или преградна дъска според зависи може и разпечатване на част от другата останала и най-отвън ама от другата страна. По този начин сега ще ядът венеца, ще допълнят чрез прехвърляне незапечатаните килийки по другите пити и за зимата ще останат с чудесна подредба на 6 рамки. Кошера е силен, но ще се събере чудесно на 6 рамки като свие кълбото.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •