Тука според мене за елитната майка грешиш. Най-вероятно семейството ще се рои и той няма да разбере изобщо.Дай на добър пчелар куча марка майка и той ще постигне добри резултати и обратното, дай на слаб пчелар елитна майка и няма да се намери разлика.
Май във форума съм чел за Величко Величков, елитната майка и горския. Много се смях тогава.
добавено:
http://pchelari.com/forum/showthread...D0%B2#post1606
И аз подкрепям написаното, но не забравяйте, че този форум се посещава от ЕЛИТНАТА част от българските пчелари. Всички вие сте хора, имащи компютър и компютърни познания и определено обичате да четете било то форума, или Facebook или книги. А знаете ли какви пчелари има? През живота си не са прочели дори и една пчеларска книга. Рядко четат дори и пчеларските вестници, ако някой им ги подари. Аз им раздадох книжки за майкопроизводството, и те си стоят неотгръщани и прашясват на рафта в съблекалнята им. Каквото чули от баща, дядо или приятел - това е. Миналата година на единия му умряха 90% от семействата, защото есента и зимата му се досвидя да купи лентички против акар, захар и питки.
Ама то такива индивиди ги има не само в пчеларството ами и в други животновъдства и земеделие. На село има няколко краварника в бившето ТКЗС, единият собственик е по-голям и има доста работници, но тези които му гледат кравите над половината са полу неграмотни - немогат да четат, но пък смятат учудващо добре(прости сметки, най-вече когато става въпрос за пари)... Да не се окаже, че и твоите книжки не се четат по тази причина?!?
Искам да обясня как една елитна майка може да струва както 30 лева, така и 300, и в същото време и двете да са с напълно еднакви качества и еднакъв начин на производство. Нека да приемем, че купуваме една или повече елитни майки от Западна Европа за много пари - по 200-300 EUR парчето. С треперещи ръце ги настаняваме в осиротени семейства и ако всичко мине благополучно, след една седмица започваме да вземаме яйца от тях. Започваме да правим маточници и след това изкуствено да оплождаме родилите се дъщери с търтеи от същата порода. В рамките на сезона получаваме хиляди яйца и можем да си позволим лукса да произведем хиляди изкуствено оплодени дъщери. Тези дъщери също ще са ЕЛИТНИ МАЙКИ, защото им КОНТРОЛИРАМЕ родословието както по майчина, така и по бащина линия. Труда по тези дъщери обаче ще е малко, и затова те ще струват само по 30 лева.
От няколкото хиляди такива дъщери по случаен начин подбираме 100 или 200 за собствени нужди и с тях заселваме собствени семейства. Тези семейства започваме да ги ПРОСЛЕДЯВАМЕ в продължение на една цяла година или дори 2 години. Периодично измерваме МНОГО НА БРОЙ ПАРАМЕТРИ, като това всъщност ще представлява ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО ВЛОЖЕН ДОПЪЛНИТЕЛЕН ТРУД - броене на килийки с яйца, ларви, запечатано пило и мед. Теглене на кошера. Броене на излитащи и кацащи пчели и много други подобни с цел да се натрупа огромно количество данни за всяко едно семейство. Тези данни се въвеждат в компютъра и на базата на някаква точкова система съгласно селекционната програма всяка една майка започва да натрупва или да губи някакви точки. Тоест всички майки ще участвуват в един голям БИГ БРАДЪР и в продължение на една или дори две години постепенно ще се заформи някаква класация, в която ще има САМО ЕДНА ПОБЕДИТЕЛКА. Тази победителка (или да кажем например първите 3 майки) ще получат изключителната привилегия от техни яйца да се правят техни дъщери, или това са внучки на оригиналната майка, но родени от 3-те най-добри дъщери.
Та сега предполагам разбрахте защо има и елитни майки, който струват по 300 лева. Ами това е защото в тях има вложен МНОГО ПОВЕЧЕ ТРУД, но за сметка на това този труд НИ ГАРАНТИРА, че от цялата серия изтествани майки ние предлагаме на тази цена дъщерите само на НАЙ-ДОБРИТЕ майки.
Накратко - майките по 300 лева ГАРАНТИРАНО са МАЙКИ-ШАМПИОНИ по комплекса от признаци, по който ги селекционираме.
Останалите майки - тези от по 30 лева също са ЕЛИТНИ МАЙКИ, но по тях не е вложен труд да се открие кои са най-добрите. Сред тях ще има както по-добри, така и по-лоши, и ако клиента сам реши да си прави измервателна и селекционна дейност, той също ще се сдобие с майки-шампиони, дори и те може да са по-добри от моите шампиони.
Ами това е. Целият този процес паралелно ще се извършва по стотици, и дори по хиляди кошери. Измервателните дейности ще са много. Глобалната информационна система ще помогне да се въведе ред в целия този информационен хаос. Крайният резултат - хем ще имам мед и прашец, хем паралелно ще извършвам селекционна дейност и така постепенно ще се заформят няколко линии, при които родословието на майките ще е съставено само от МАЙКИ-ШАМПИОНИ и БАЩИ-ШАМПИОНИ много поколения назад във времето.
Всъщност спорът е с колко една елитна майка-шампион се различава от една посредствена майка куча марка. Тука може да ни осветли Scutellator-a, но аз като профан в тази област си мисля (пък и съм попрочел това-онова), че постигането на 50-60% превъзходство по всеки един контролиран/селекциониран параметър си е съвсем в реда на нещата.
Ако приемем, че майката от 30 лева може да даде с 50% повече мед, то това означава допълнителни 70-80 лева печалба при същото количество труд. Е струва си от тези 80 лева да заделиш пари за по-хубавата майка. Сметката излиза много добре икономически, въпросът е дали пчеларите го осъзнават това. Освен това качественият генетичен материал на майката от 30 лева можеш да го експлоатираш дълги години. Тоест икономическата сметка си е направо СУПЕР.
Правиш много големи инвестиции разбира се можеш да си ги позволиш дано успееш да направиш успешен бизнес но ще ти е много трудно просто защото сме в България ако беше другаде успехът щеше да ти е по лесен.Не смятам да коментирам повече но ако имах възможности и аз щях да инвестирам повече обаче с условието ,че каквото и да се получи дали ще спечеля или загубя ще ми остане удоволствието от отглеждането на пчелите .Интересно ми е дали пробвахте ремаркетата на LISON за подвижно пчеларство.
Ремаркетата на Lyson бяха едно залитане. Купих ги защото се подведох от твърденията във форума, че от подвижното пчеларство има файда. Когато най-после узрях и започнах да мисля със собствената си глава, нещата започнаха да придобиват друга светлина. А когато наплюнчих молива и започнах да правя сметки, всичко се обърна надолу с главата. Много неща бих споделил тука във форума, но отношението на хората ме принуждава все повече и повече да се свивам в черупката си и да си трая. Омръзна ми да влизам във вечни спорове и да доказвам азбучни истини на хора, които не ги разбират или не искат да ги разберат. Следователно трябва да се оттегля от споровете и да започна да ги правя нещата така, както аз съм си решил. А дали съм прав или крив - бъдещето ще го покаже.
Между другото забележете - тази тема е обява за една моя продажба. Вижте на какво я направите. Аз меся ли ви се във вашите теми за продажба и вадя ли от 1000 кладенеца вода как ще го произведете това, дали ще го продадете и т.н.
С колко се различава една куча марка...хмм
Аз мисля, че 30% са по реалистични, но изобщо не казвам, че и 200% не са достижими при семейства с ниски показатели.
Правилният отговор е от 0 до 200% и да звучи глупаво, но според мен това е реалността.
Всеки иска да знае като си купи майка, че тя ще бъде 10-20-30% по-добра от неговата, ТОВА НЯМА КАК ДА СЕ ГАРАНТИРА, освен ако не си доцент.(тъй де да си оправим настроението)
Трябва да се измерят показателите на старата майка(семейство) за много голям период от време и като знаем на елитната майка(семейство) показателите, то можем да кажем с голяма доза сигурност ето къде има разлика с толкова и толкова процента.
Проблемът е че трябва хоризонтална и вертикална селекционна програма, а това без добри пчеларски огранизации НИКОГА НЯМА ДА СТАНЕ .
Кой луд ще пусне групата "РОДОПИКА" да му "мери" пчелите, да инсталира датчици и т.н?!?!?! (То и те нямат интерес, защото не им се дават пари, като могат да минат и без тях)
Хайде да си представим една утопия.
Пчеларите изпращат информация и майки от най-добрите си семейства на селекционера.
Селекционерите да са в прака конкуренция и да се бият кой ще достави най-добрата майка и кой ще има най-много пчелари в програмата си.
Държавата да подкрепя тази дейност със закони и администрация - парите да ги оставим настрана.
Това ще превърне всеки един пчелин в опитен и ще ни изстреля на 10 години пред всички останали държави.
Хайде да се върнем в реалността.
Една групичка от алчни плиткоумни хорица са решили да поставят монопол(картел) над пчеларството в България.
Като всеки си мисли, че проблемите в селекционната дейност са лични проблеми на Матеев - ще ядем *** докато тази групичка има интерес.
Как не виждате, че тези хора имат монопол и си правят с нас каквото си поискат?!?!?!
Могат да си продават майките с каквото качество поискат, защото няма алтернатива(законно)!
Използват програмите за засилване на позициите си и вземат парите за пчеларство, като дори смея да кажа, че имат договорки с трети страни свързани с пчеларството.
Пишат закони угаждащи на всички заинтересовани и плащащи страни - е ние не сме във вътрешния кръг.
Вижте законите как са писани! - направо си пише този,този и този имат право на това, това и това, а на пчеларите сме им "брали лайката".
Тези хора имат интерес пчеларите да се мачкат и да не могат да си покажат главата от калта. Погледнете цялата картинка и ще го видите.
Ако Матеев успее да отвори врата още много други ще го последват и дори той ще се срещне с конкуренцията създадена от него самия.
По повод на кой какви му са майките, то нека пазара го реши, но ПАЗАРА НЕ Е СВОБОДЕН и докато я има групичката изнасилвачи, то няма как да сме на друго положение.
Тези 10км са направени с много ясна цел и тя е да стане невъзможно за други да влязат на пазара.
Вижте закона писан от същите или с тяхна "ПОМОЩ" как диктува ние къде,колко и как ще си продаваме меда.
Като купуваме техните "ЕЛИТНИ" майки, само им помагаме да ни мачкат още повече.
Толкова ли не виждате каква е схемата?!?!?
Извинявам се за спама и нека мнението се премести или изтрие...просто от два дена чета глупости.
Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 17.10.2014 в 21:01.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))