И аз подкрепям написаното, но не забравяйте, че този форум се посещава от ЕЛИТНАТА част от българските пчелари. Всички вие сте хора, имащи компютър и компютърни познания и определено обичате да четете било то форума, или Facebook или книги. А знаете ли какви пчелари има? През живота си не са прочели дори и една пчеларска книга. Рядко четат дори и пчеларските вестници, ако някой им ги подари. Аз им раздадох книжки за майкопроизводството, и те си стоят неотгръщани и прашясват на рафта в съблекалнята им. Каквото чули от баща, дядо или приятел - това е. Миналата година на единия му умряха 90% от семействата, защото есента и зимата му се досвидя да купи лентички против акар, захар и питки.
Ама то такива индивиди ги има не само в пчеларството ами и в други животновъдства и земеделие. На село има няколко краварника в бившето ТКЗС, единият собственик е по-голям и има доста работници, но тези които му гледат кравите над половината са полу неграмотни - немогат да четат, но пък смятат учудващо добре(прости сметки, най-вече когато става въпрос за пари)... Да не се окаже, че и твоите книжки не се четат по тази причина?!?
Според брат Адам кръстоската F1 Сахариенсис х Бъкфаст в добри години дава средно 300% увеличение в добива сравнено със средния добив от Бъкфаст от същия сезон. Кръстоската F1 Анатолика х Бъкфаст дава средно 200% над средния добив на Бъкфаст и е еднакво подходяща както за силни години, така и в години когато пашата е оскъдна ( съотношението се запазва)Всъщност спорът е с колко една елитна майка-шампион се различава от една посредствена майка куча марка. Тука може да ни осветли Scutellator-a, но аз като профан в тази област си мисля (пък и съм попрочел това-онова), че постигането на 50-60% превъзходство по всеки един контролиран/селекциониран параметър си е съвсем в реда на нещата.
Той споменава също, че 300% увеличение базирано на 40 кг среден добив е много по-важно, отколкото 30% увеличение върху добив от 15 кг ( по онова време в Германия са правили паралелни тестове на различните междупородни и междулинейни кръстоски на Карника и на база тези тестове, учените заключават че повишение в добива повече от 30% не е възможно)
Тези неща ги има записани в неговите книги ( по памет поне в 2 от 3-те) и всеки който иска може да провери.
Чувствам се обаче длъжен да развенчая всеобщото схващане, че брат Адам е бил "добър пчелар", напротив - спрямо българските разбирания той е бил ЛОШ пчелар, или поне в първите си 50 години.
Според Величков, кръстоска Кавказка + местна ( трябва да проверя каква беше точната кръстоска) дава 70 % увеличение сравнено със местните.
Кръстоска (Лигустика х Кавказка) х (френската) мелифера мелифера дава 110% увеличение в добива спрямо френската мелифера мелифера. (в момента не мога да дам позоваване)
Разплодните майки, обикновенно имат по-слаба производителност, отколкото техните свободно оплодени дъщери. Разплодните майки са със обеднено генетично разнообразие, което ги прави по-малко приспособими към различна среда от тази за която са селектирани ( освен това им липсва и хетерозисен ефект). Затова, обикновено майки предназначени за производство на F1 свободно оплодени майки се използват разплодни майки, оплодени със търтеи от друга линия ( междулинейна кръстоска), след което техните дъщери се оплождат свободно. Така се извлича максимална полза от хетерозисния ефект, като в същото време генетичното разнообразие прави семействата по-малко чувствителни към болести, например.
Матеев, аз се чудя, къде си тръгнал да пращаш пчеларите с над 100-200 кошера да си купуват апарат за инстументално, като ей ги на- ГЛЕДАЙ ГИ. На тях им е по-приятно да си работят с двумайчините кошери и с помощните семейства и да си вадят меда с трирамковата центрофуга. Дори, ако трябва да съм откровен, те са даже по-напред от тези на които подражават. Забележи че почти всичките руски майстори на пчеларството в Ютюб работят с двурамкови центофуги , при това центрофугата се върти от двама човека!!!!!
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Напълно вярно.
Само че заради такива недомислици в терминологията, когато всеки да си тълкува даден термин както си иска, се допускат грешки. Ако например това се случва в автомобилен завод, където всеки майстор си влага в използваните термини различни понятия, един читав автомобил няма да излезне от там, поради пълния хаос в комуникацията.
Например, това че една майка е чистопородно оплодена, съвсем не я прави непременно разплодна (т.е. елитна). За съжаление, според настоящата терминология и двете могат да се наричат елитни. В представите на много обикновени пчелари пък, дори самия акт на инструменталното осеменяване (независимо дали се знае произхода на търтеите със сигурност), превръща майката в "елитна"
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Различните хора могат да си представят различни видове майки, когато чуят думичката ЕЛИТНА, но истината е че конкретно за тази думичка законодателя е дал много точно определение в членове 6 и 7 от наредба 47. Цитирам:
Чл. 6. (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2011 г.) Елитни пчелни майки се произвеждат от семейства, чиито пчели притежават затвърдени морфо-етологични и продуктивни качества, отговарящи на приетите стойности, съгласно програмите на развъдните организации, отразени в родословните книги.
Чл. 7. Елитните пчелни майки се получават чрез:
1. инструментално осеменяване на пчелни майки със семенен материал от търтеи с точно установен произход, отразен и доказуем в родословните книги;
2. естествено съешаване на пчелни майки с търтеи с точно определен произход в подходящи оплодни пунктове, изолирани от други пчелини в радиус най-малко 10 km.
Накратко: Една майка е ЕЛИТНА ако съществува РОДОСЛОВНА КНИГА (база данни), в която се проследява ПРОИЗХОДА на майките и бащите през поколенията, и след това се прави или инструментално осеменяване или естествено съешване в изолиран оплоден пункт. Също така тази майка трябва да има морфо-етологични и продуктивни качества съгласно програмата на съответната развъдна асоциация.
Закона го е писал доцента, но въпреки това САМ НЕ ГО СПАЗВА!!!
В неговите майки той вероятно контролира морфо-етологичните качества да отговарят на някъв си измислен от него критерий, но по въпроса за продуктивните качества НИЩО НЕ СЕ ПРАВИ !!! Доцента има технологичната възможност да гледа пчелите под микроскоп и да им мери шарките по крилцата, хоботчетата, кубитални индекси и всякакъв друг вид механични измервания, но с това СЕ ИЗЧЕРПВА неговата научна и селекционна дейност. Той просто гледа майките да отговарят на физическите белези на ИЗМИСЛЕНАТА ОТ НЕГО ПОРОДА РОДОПИКА, и това го прави не с цел ПОДОБРЯВАНЕ НА ПРОДУКТИВНИТЕ КАЧЕСТВА, а с цел неговите майки да се различават поне малко от малко от Македониката, Карпатиката и Карниката. Доцента се изживява като ОТКРИВАТЕЛ НА НОВА ПОРОДА и в манията си да я наложи на пазара обрича на НИСКИ ДОБИВИ всички български пчелари. За него няма значение каква е неговата майка, важното е само ДА Е НЕГОВА, за да може да се САМОВЪЗВЕЛИЧАВА в мислите си. Това е болестно психологическо състояние, и се нарича МАНИЯ ЗА ВЕЛИЧИЕ.
Реална селекционна дейност по ПРОДУКТИВНИ КАЧЕСТВА доцента НЕ МОЖЕ ДА ПРАВИ. Той просто НЯМА РЕСУРСИ да го извършва това. Няма достатъчен брой кошери, няма изолирани оплодни пунктове, няма и персонал, който да извършва хилядите ежедневни измервания на един или друг параметър на пчелните семейства. В резултат на това той непрекъснато ФАЛШИФИЦИРА ДОКУМЕНТИ, че уж извършва тази дейност, защото иначе ще му секне потока от пари от ДФЗ. Една елементарна проверка от ОЛАФ ще разкрие една голяма ДОКУМЕНТНА ИЗМАМА с цел усвояване на евросредства, за което доколкото си спомням наказанието е 8 години затвор.
Аз ще съм първият в тази държава от дълго време насам, който ще се опита да направи една ИСТИНСКА СЕЛЕКЦИОННА ДЕЙНОСТ не защото съм специалист по въпроса (специалисти ще се намерят), а защото имам РЕСУРСИТЕ това да го направя - финансови, инфраструктурни, трудови, информационни, маркетингови и т.н. Имам го и желанието, както и готовноста всичко да се извършва ПУБЛИЧНО (ЧЕСТНО и ОТКРИТО), а не измамно, задкулисно и мафиотско, както го прави сега доцента.
Всички майки ходят по чуждо, освен ако не контролираш оплождането по някакъв начин. Т.е. всички свободно оплодени майки (със произволни търтеи от околността) са възможно най-неподходящи за употребата им в развъдна програма. Когато майката е със известно родословие и/или чистопородна ( а не мелез), пък макар и свободно оплодена, търтеите са годни за употреба.
Не може да се вземаш на сериозно че правиш някаква селекция ако не осъществяваш контрол над бащинството
Дори и семействата които на външен вид изглеждат "чистопородни" на практика не са, щом майките им са свободно оплодени. Това е лош критерий за определяне на годността на едно семейство за продължаване на рода, ако не бъде подплътен с познаване на родителите както по майчина, така и по бащина линия
Дай да видим как ще оправим този бъркоч.Другото ще дойде с времето.Пък и отчет кой ли ти дава?Дори и да го поискаш.
Кой бъркоч? Денис, имам чувството че си пишеш постовете през google translate на чужд език.
Към Матеев - проверих за островното оплождане - "безопасното" разстоянние до сушата се счита за 3 км. Май в България няма такъв остров
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))